Patru localităţi din Dolj au scăpat de primarii certaţi cu legea

1
320

În mandatul 2008-2012 au fost primari din judeţul Dolj care au avut probleme cu legea. Unii dintre ei au stat în arest preventiv şi au fost plimbaţi prin faţa camerelor de luat vederi cu cătuşe la mâini. Este cazul primarilor de la Cârna, Cornel Andrei, şi Giurgiţa, Valentin Mitrică. Mai sunt unii care s-au ales cu dosare penale, aflate în lucru, la DNA – Serviciul Teritorial Craiova, iar cel mai elocvent caz este cel al lui Costel Tulitu, de la Bechet. Cornel Andrei şi Costel Tulitu nu au mai candidat. Valentin Mitrică s-a încăpăţânat să îşi mai depună încă o dată candidatura şi s-a lovit de votul majorităţii care s-a prezentat la vot. Alegătorul nu trebuie subestimat, iar această lecţie trebuie învăţată şi de ceilalţi aleşi locali. 

Cornel Andrei

Fostul primar al comunei Cârna, Cornel Andrei, a prejudiciat bugetul local prin încheierea unor contracte de executare a unor lucrări publice fără respectarea procedurii de achiziţii publice. Acesta mai este acuzat de procurorii craioveni  că a aprobat în cunoştinţă de cauză plăţi nelegale către terţe persoane sau societăţi comerciale. Tot Cornel Andrei a întocmit în fals documentaţia necesară încheierii contractelor privind lucrările de interes public şi a solicitat unor lucrători ai instituţiei respective să modifice actele aferente consumului de carburant alocat utilizării autovehiculelor. Este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la fals intelectual, uz de fals, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată toate în formă continuată. După ce a ieşit din arest preventiv, a decis să nu mai candideze pentru un nou mandat. Pe 10 iunie a.c., alegătorii din comuna Cârna au dat o palmă liberalilor: din 850 prezenţi la vot, doar 102 au votat candidatul PNL. Oamenii din Cârna i-au încredinţat destinele comunei pesedistei Elena Titiroagă, care a avut un procentaj de 59% şi deţine majoritatea în Consiliul Local, cu 7 mandate câştigate, din 11.

Valentin Mitrică de la Giurgiţa a mai vrut o dată, dar l-au respins alegătorii

Valentin Mitrică

Valentin Mitrică şi fostul contabil al Primăriei Giurgiţa, Marin Nica, sunt cercetaţi de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea şi de poliţiştii doljeni de la Serviciul de Investigarea Fraudelor pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare, respectiv complicitate la delapidare, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, fals intelectual, angajarea, ordonanţarea şi efectuarea de plăţi peste limitele maxime ale sumelor aprobate la partea de cheltuieli prin bugetul local. În februarie, anul acesta, Judecătoria Segarcea a revocat măsura arestării preventive şi a dispus eliberarea din arest a celor doi. Instanţa l-a obligat pe Valentin Mitrică să nu se apropie de angajaţii Primăriei, să nu intre în sediul Primăriei Giurgiţa şi să nu mai desfăşoare activitatea de primar. Pe 26 aprilie, Valentin Mitrică le-a cerut judecătorilor să-i ridice interdicţia de a intra în sediul Primăriei, de a-şi desfăşura activitatea de primar şi de a se deplasa la spectacole sportive ori culturale. Judecătoria Segarcea a respins cererea primarului, care a hotărât să facă recurs. Tribunalul Dolj i-a înlăturat interdicţia lui Valentin Mitrică de a se deplasa la spectacole sportive sau culturale şi a menţinut celelalte interdicţii. Valentin Mitrică (26%), uneperistul – pentru că între timp „s-a vopsit” –, a putut să îşi facă liniştit campanie electorală, dar care nu l-au ajutat deloc, pentru că a pierdut în faţa pedelistului Viky Bonea care a reuşit să ia 42% din voturi. Cele 11 mandate de consilieri locali la Giurgiţa s-au împărţit astfel: PSD – 1, PDL – 4, PNL – 3, UNPR – 3.

Cei patru primari noi trebuie să fie cu băgare de seamă

Şi Gheorghe Şercău din Bechet a primit vot negativ de la oameni, pentru că a fost perceput ca fiind urmaşul lui Costel Tulitu. Tot din motive de cheltuire iresponsabilă a banului public a pierdut Primăria Leu liberalul Antonie Drăghici. Primarii celor patru localităţi, Gheorghe Ionele – Bechet, Iulian Cristescu – Leu, Elena Titiroagă – Cârna şi Viky Bonea – Giurgiţa, trebuie ca în următorii patru ani să fie cu băgarea de seamă. Aşteptările de la ei sunt enorme, iar oamenii se aşteaptă ca ei să facă o altfel de administraţie publică locală. Dacă vor trata localităţile pe care le conduc în acest moment ca pe propriile feude, nu este exclus să le calce pe urme foştilor primari. Cei patru nu trebuie să uite că ei sunt unii dintre cei care au indicat în cei patru ani abuzurile celorlalţi. Ochii tuturor sunt aţintiţi asupra lor. Nu au decât o singură variantă: să confirme. Pentru că a doua nu le este deloc favorabilă.

1 COMENTARIU

  1. ati uitat de fostul primar al comunei robanesti mihai militaru al carui dosar penal i sa dat nup de catre fostul sef al politiei gheorghe bica .

Comments are closed.