Sărbătoare la Colegiul Naţional “Carol I”

0
1544

În cadrul manifestărilor prilejuite de sărbătorirea a 195 de ani de existenţă a Colegiului Naţional “Carol I” , ieri 17 mai 2021 , au avut loc două evenimente aflate sub semnul valorilor francofoniei,   al învăţarii şi predării limbii franceze, reper tradiţional al învăţământului de calitate din prestigiosul liceu craiovean, aproape bicentenar.

Primul a avut loc la sediul instituţiei .Este vorba despre înmânarea, în cadru festiv, a diplomelor bacalaureatului bilingv francofon absolvenţilor secţiei bilingve francofone – promoţia 2020 . “Colegiul Naţional “Carol I” face parte din reţeaua liceelor bilingve ( 27 licee din toată ţara) participante la  Proiectul Bilateral Franţa-România, semnat în anul 2003, care conferă posibilitatea susţinerii unor probe specifice, prin care elevii din această secţie pot obţine, pe lângă diploma bacalaureatului românesc,  o diplomă cu menţiunea bacalaureat bilingv francofon , recunoscută, prin acord, de ambele ţări. Astăzi, putem vorbi şi de o predare de şatfetă, între cei de a XII-a de anul trecut către cei dintr-a IX-a de acum”, a precizat prof. Alina Ioanicescu, coordonator al secţiei bilingve . La manifestare au participat şi invitaţi. Astfel, conf.univ.dr. Daniela Dincă, de la Universitatea din Craiova, a menţionat: “Este o deosebită plăcere să acord aceste diplome, în cadrul unui schimb de ştafetă între generaţii. Pentru noi, este o onoare să vă avem ca parteneri”. De asemenea, prof. Adriana Sălceanu, inspector şcolar de specialitate, a spus: “Este un succes pentru învăţământul craiovean, iar eu, ca absolventă al acestui colegiu, mă simt mândră de acest lucru”. La manifestare a fost prezentă şi prof.  Loredana Hărăbor, dirigenta clase a XII-a de anul trecut, care a precizat: “Cu toţi aţi reuşit şi vă felicit, iar celor mici, care sunt acum în clasa a IX-a, le mulţumesc pentru că au făcut această alegere”. Director adjunct al Colegiului Naţional “Carol I”, prof. Lucian Chilom, a menţionat: “Colegiul “Carol I” are o lungă tradiţie a învăţământului bilingv, primele clase cu acest profil fiind înfiinţate în anul 1991. Din anul 2018, calitatea învăţământului bilingv francofon la Colegiul craiovean este certificată şi de titulatura de liceu Label France Education, acordată de Guvernul Franţeiîn urma unui exigent și laborios proces de evaluare. Este un certificat de recunoaștere internațională care se atribuie liceelor din afara granițelor Franței pentru calitatea învățământului bilingv din acesteinstituțiișcolare. La oraactuală, Label France Éducation numără 285 de filiere bilingve francofone din 53 de țări, cuprinzând  110.000 de elevi. Voi, copii, aveţi foarte multe perspective şi trebuie să le valorificaţi din plin”.

Elevi premiaţi la Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman”

Al doilea eveniment , Valori europene, valori francofone – acasă, la Colegiul Carol este plasat şi el în context francofon şi larg european : decernarea diplomelor şi premiilor obţinute de elevii CN Carol I la Concursul European « La Déclaration Schuman : quelles leçons pour aujourd’hui et pour demain ? ». Manifestarea a avut loc la Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman”. Echipajul Colegiului Naţional “Carol I” din Craiova , format din elevi ai clasei a IX a A, Ana-Maria Popescu , Adeline Georgia Băloi, Alexia Zidaru, Maria Daria Cimpoeru,  Anna Hirceanu, coordonat de doamna profesoară Alina Ioanicescu , este laureat al Concursului European Robert Schuman – secţiunea liceu . Concursul a fost ocazionat de împlinirea a 70 de ani de la Declaratia lui Robert Schuman, rostită la 9 mai 1950- piatră de fundament a construcţiei UniuniiEuropene. Organizatorul concursului a fost AEDE – AsociaţiaEuropeană a Educaţiei – Franţa. La eveniment au participat din partea ISJ Dolj , doamna profesoara Adriana Sălceanu- inspector pentru limba franceză, prof. Ani Draghici, inspector pentru proiecte educative, precum şi conf.univ.dr Daniela Dincă, Departamentul de limbi romanice şi clasice al Universităţii din Craiova. “Rezultatele puse în lumina de aceste evenimente fac onoare Colegiului Naţional “Carol I” şi sunt o carte de vizită pentru învăţământul doljean, aflat la ceas aniversar prin sărbătorirea a 195 de ani de existenţă a Colegiului. O existenţă marcată de Istorie, Tradiţie, Educaţie şi Performanţă”, a precizat prof. Răzvan Jenaru, director adjunct al Colegiului Naţional “CarolI”.