OCPI Dolj a finalizat lucrările de cadastru general în comuna Pieleşti

0
837

Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj a finalizat lucrările de cadastru general în comuna Pieleşti, din judeţul Dolj. Proprietarii celor aproximativ 14.000 de imobile primesc, săptămâna aceasta, noile cărţi funciare. Documentele au fost eliberate gratuit pentru cetăţeni, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară (PNCCF). Finanţarea a fost asigurată din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 (POR). Pieleşti este cea de-a doua unitate administrativ-teritorială (UAT) din judeţul Dolj cadastrată integral din bani europeni.

Noile cărţi funciare ale celor 14.369 de imobile din comuna Pieleşti au fost înmânate ieri autorităţilor locale,. La eveniment au participat primarul comunei Pieleşti, Ion Irinel Irimescu, directorul OCPI Dolj, Alin Victor Dumitrescu, inginerul–şef al OCPI Dolj, Ionuţ Alexandru Popescu şi şeful Biroului de Înregistrare Sistematică al OCPI Dolj, Ana Maria Pităroiu.

În comuna Pieleşti, înregistrarea sistematică a proprietăţilor în evidenţele de cadastru şi carte funciară a început în anul 2019 şi a vizat o suprafaţă totală de 6.568,34 de hectare. Lucrările de cadastru general au fost finanţate din bani europeni, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. „31 de UAT-uri din judeţul Dolj beneficiază de finanțare europeană pentru realizarea cadastrului general. În două comune, Brădeşti şi Pieleşti, înregistrarea sistematică a proprietăţilor a fost finalizată. La Dioşti lucrările sunt în derulare. Celelalte 28 de UAT-uri  sunt în faza de licitaţie şi/sau încheierea contractelor de achiziţie”, a precizat directorul OCPI Dolj, Alin Victor Dumitrescu.

Valoarea totală a proiectului este 312.891.155 de euro

În prezent, din totalul de 111 de UAT-uri din judeţul Dolj, şase sunt cadastrate integral (Drănic, Mischii, Goicea, Coţofenii din Dos, Brădeşti, Pieleşti), iar în alte 64 se desfăşoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul PNCCF, atât la nivel de UAT, cât şi pe sectoare cadastrale.

ANCPI este beneficiarul Proiectului major „Creşterea gradului de acoperire şi de incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în zonele rurale din România”, inclus în Axa prioritară 11 din POR 2014-2020. Proiectul completează obiectivul PNCCF, prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 ha din 660 de UAT-uri situate în zone rurale ale României. Valoarea totală a proiectului este 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană şi 46.933.673 – cofinanţare de la bugetul de stat.