În Cehia, la etapa internaţională de selecţie / Elevii de la Colegiul „Carol I” vor participa la „Odysseus II Liberec Regional”

0
423

concurs1Elevii de la Colegiul Naţional „Carol I”, coordonaţi de profesorul Octavian Georgescu, s-au remarcat din nou în domeniul Astronomiei, de data aceasta prin participarea şi promovarea etapei naţionale a concursului internaţional european pentru tineret „Odysseus II”,  cu un proiect pe teme de ştiinţe spaţiale denumit „Rediscover”.  Echipa va participa gratuit la etapa internaţională de selecţie, denumită „Odysseus II Liberec Regional”, ce se va desfăşura în Cehia, la Liberec şi Praga, între 14 şi 18 iunie 2017. Aici vor participa 14 echipe din Cehia, Slovacia şi România la categoria „Pioneers” plus şase echipe de studenţi la categoria „Explorers”. Cele mai bune echipe vor avea posibilitatea să se califice la finala Europeană de la Bruxelles/Toulouse din iulie 2017. Rezultatul este cu atât mai merituos cu cât el a fost anunţat chiar cu câteva zile înainte de aniversarea Colegiului „Carol I”, o unitate de învăţământ reper în Oltenia şi nu numai.

Echipa „AstrobotiK” de la Colegiul Naţional „Carol I”, formată din elevele Nistorică Timea şi Ştefănescu-Vâlvoi Daria-Iulia de la clasa a IX-a E, coordonată de  prof. Octavian Georgescu, a participat şi promovat etapa naţională a concursului internaţional European pentru tineret „Odysseus II”  cu un proiect pe teme de ştiinţe spaţiale denumit ”Rediscover”.Profesorul Octavian Georgescu, care are în palmaresul său foarte multe participări la olimpiade şi concursuri, dar şi rezultate remarcabile cu elevii, a subliniat faptul că această echipă a fost constituită în cadrul cercului de astronomie, astrofizică şi robotică ”Astrobotic Club” în octombrie 2016, cu ocazia desfăşurării activităţilor Săptămânii Mondiale a Spaţiului coordonate de domnia sa şi de  prof. Grigorie Otilia, în calitate de reprezentanţi ESERO pentru regiunea Oltenia şi judeţul Dolj. „Iniţial am acceptat înscrierea unei echipe de trei elevi şi am demarat activităţile specifice pentru realizarea proiectului, limitat la un buget de maxim 300 de Euro impus de organizatori. Elevele  Nistorică Timea şi Ştefănescu-Vâlvoi Daria-Iulia au participat săptămânal la activităţi de documentare, proiectare, construcţie, prezentare, filmări etc., perseverând în atingerea”, a subliniat prof. Octavian Georgescu.

Organizatorul etapei regionale Europene este Czech Space Office

concursConcursul internaţional Odysseus, demarat în 2012-2013, este un concurs pe teme spaţiale finanţat din fonduri europene, destinat tinerilor cu vârste între 7 şi 22 de ani. Odysseus II îşi propune să inspire tinerii din toată Europa şi să le stârnească curiozitatea în domeniul explorării spaţiale, printr-o serie de activităţi educaţionale care vor combina învăţarea ştiinţifică cu experienţele practice. Elevele şi coordonatorul  echipajului vor participa gratuit la etapa internaţională de selecţie ce se va desfăşura în Cehia la Liberec şi Praga între 14 şi 18 iunie 2017. Organizatorul etapei regionale Europene este Czech Space Office, organizaţie similară cu Agenţia Spaţială Română de la noi. „Tema aleasă, conţinutul ştiinţific şi mijloacele de exprimare au fost stabilite de elevi şi acordate scopului propus după consultări în echipă şi activităţi tip mentorat din partea mea. Echipa s-a format şi stabilizat prin activităţile comune desfăşurate iar în iarnă am reuşit să analizăm prima ciornă a proiectului. Activităţile de corectare, de îmbunătăţire şi pregătire a prezentării au durat până la termenul limită, când proiectul a fost încărcat pe pagina web a proiectului în aşteptarea evaluării la nivel naţional”, a a explicat profesorul coordonator, Octavian Georgescu.

La categoria Skywalkers – desene tematice

Nici elevii mai mici ai Colegiului Carol I nu s-au lăsat mai prejos. Şi aceştia  au participat  la categoria Skywalkers cu desene tematice, fiind aşteptate rezultate pe măsura muncii lor. Concursul a mai avut doua ediţii. Anul trecut, Colegiul Naţional „Carol I” a fost reprezentat prin prof. Georgescu Octavian în calitate de evaluator – expert în astronomie şi reprezentant ESERO la nivelul regiunii Oltenia).  „Ieri (n.r. marţi) m-am bucurat enorm împreună cu elevii mei când am aflat că, deşi nu au fost câştigători absoluţi, fac parte din grupul echipelor româneşti calificate la etapa internaţională pe regiunea europeană care reuneşte Republica Cehă, Slovacia şi România, mai ales că practic elevii au câştigat ca premiu această excursie cu toate cheltuielile plătite de organizatori şi au posibilitatea să câştige şi alte premii prin calificarea la finala europeană din iulie”, a mai spus profesorul coordonator.

Opt semifinale europene şi una non UE

Concursul este susţinut de jucătorii importanţi în domeniul ştiinţelor spaţiale şi aeronauticii la nivel European, are  participări din ţări non-UE şi are ca evaluatori experţi din diferite domenii conexe şi din educaţie. Este asemănător cu concursurile organizate de NASA şi ESA la care au mai participat elevi din Romania, elevi care au câştigat premii consistente, valorizaţi de Ministerul Educaţiei la fel ca participanţii la alte concursuri ştiinţifice diferite de olimpiade. Concursul îşi propune să ofere oportunităţi de învăţare în domeniul ştiinţei şi tehnologiei spaţiale pentru tineretul european. ” Vor exista 8 semifinale europene şi una non UE care vor selecta câştigătorii şi finaliştii ce vor participa la finala pan-Europeană în 17 iulie 2017 la Toulouse, Franţa. Domnul director Angel Cristian Stăiculescu, la aflarea veştii, m-a asigurat că echipa are tot sprijinul conducerii Colegiului Naţional „Carol I”pentru o bună prezentare la semifinala europeană…”, a conchis prof. Octavian Georgescu.

O platformă unică de învăţare

În afară de obiectivul de a le propune copiilor un concurs privind spaţiul cosmic, proiectul Odysseus II va căuta să promoveze colaborarea internaţională şi să atragă atenţia către domeniul învăţământului ştiinţific legat de explorarea spaţială. În acest sens, obiectivul proiectului este acela de a antrena autorităţile naţionale din domeniul educaţiei şi de a stabili o legătură cu industriile spaţiale şi cu numeroase centre de ştiinţă şi agenţii spaţiale din Europa pentru schimb de experienţă şi de informaţii privind programele de studiu despre explorarea spaţială. Proiectul oferă de asemenea o platformă unică de învăţare, care pune la dispoziţia elevilor oportunităţi de călătorie, premii şi stagii de formare pentru viitoarea lor carieră. Resursele privind ştiinţa şi tehnologia spaţiului cosmic compilate, clasificate şi disponibile la începutul proiectului vor fi în permanenţă actualizate şi completate cu trimiteri şi materiale online.