De astăzi a început Programul Rabla şi pentru persoanele fizice

0
371

rabla-2017-2Începând de astăzi, 18 mai 2017, şi persoanele fizice pot merge la producătorii validaţi în vederea îndeplinirii formalităţilor de înscriere pentru a-şi achiziţiona un autoturism nou, cu emisii scăzute, în locul celui vechi, poluant sau să îşi achiziţioneze un autoturism pur electric sau electric-hibrid, fără obligativitatea casării unui autoturism. Persoanele juridice pot depune cereri de finanţare pentru înscrierea în cele două Programe: Rabla Clasic şi Rabla Plus, în continuare, până pe 29 septembrie 2017, la sediul Administraţiei Fondului pentru Mediu. Referitor la finalizarea procedurilor organizatorice şi pentru beneficiarii persoane fizice, viceprimministrul Graţiela Leocadia Gavrilescu, ministrul Mediului, aflată, în China, la Forumul ”Noile Drumuri ale Mătăsii”, a transmis următorul mesaj: ”Sunt încântată că am reuşit să ne ţinem de cuvânt şi, iată, astăzi, joi, persoanele fizice care doresc, pot accesa programele! (…) Sumele alocate sunt substanţiale, transparenţa – maximă, aşa încât avem toate premisele pentru ca demersurile noastre să fie încununate de succes! (…) Nu îmi rămâne decât să le doresc viitorilor beneficiari să se bucure de achiziţiile pe care le vor face şi impactul acestora asupra mediului să fie cel dorit!”

Programul Rabla Clasic este deja cunoscut de populaţie, fiind al 13-lea an în care românii pot beneficia de o primă de casare pentru achiziţia unui autovehicul nou, cu obligativitatea casării unui autovehicul mai vechi de 8 ani. Programul Rabla Plus se înscrie în tendinţa actuală a Ministerului Mediului de tranziţie către un transport cu zero emisii poluante, prin care este stimulată achiziţia unui autovehicul nou pur electric sau nou electric hibrid – plug-in, fără obligativitatea casării unui autovehicul vechi. Obligativitatea casării intervine doar pentru cei care doresc să cumuleze finanţarea acordată prin acest nou program cu cea din Programul Rabla Clasic. În anul 2017, Programul Rabla Clasic are alocat un buget de 180 milioane lei, iar Programul Rabla Plus beneficiază de un buget de 45 milioane lei.

Pentru Programul Rabla Clasic, cuantumul primei de casare este de 6.500 lei şi se acordă pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 130 g CO2/km. La prima de casare se poate adăuga un ecobonus de 1.000 lei care se acordă la achiziţionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 98 g CO2/km în regim de funcţionare mixt şi/sau un ecobonus în valoare de 1.700 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid. Dacă întrunesc ambele condiţii, cele două ecobonusuri pot fi cumulate cu prima de casare. În cadrul Programului Rabla Plus, se acordă un ecotichet de 45.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau 20.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid plug-in cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km. Prima de casare oferită în cadrul Programului Rabla Clasic se poate cumula cu ecotichetul prevăzut de Programul Rabla Plus.

În cazul în care solicitantul casează o maşină mai veche de 8 ani şi decide să achiziţioneze un autovehicul nou electric, beneficiază atât de prima de casare de 6.500 lei, cât şi de ecotichetul de 45.000 lei, iar dacă optează pentru un autovehicul electric hibrid plug-in va primi prima de casare de 6.500 lei şi ecotichetul de 20.000 lei. Pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu au fost publicate listele producătorilor, importatorilor de autoturisme şi distribuitorilor autorizaţi, lista colectorilor autorizaţi să preia autovehiculele uzate, precum şi instrucţiuni cu paşii pe care trebuie să îi urmeze persoanele fizice şi juridice care vor să acceseze finanţarea prin cele două Programe: Rabla Clasic şi Rabla Plus.

De asemenea, precizăm că au fost întreprinse demersuri pentru reducerea perioadelor de timp necesare formalităţilor pe care persoanele fizice trebuie să le îndeplinească, la nivelul serviciilor publice comunitare, în vederea radierii autovehiculelor uzate. În perioada imediat următoare vom reveni cu informaţii detaliate. O altă noutate este reprezentată de procedura simplificată, introdusă anul acesta, prin intermediul căreia persoanele juridice care au depus dosare în vederea aprobării participării în Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus, pot remedia motivele de respingere ce ţin de forma dosarului, într-un termen de 10 zile lucrătoare de la publicarea acestora pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu.