Crescătorii de ovine vor fi sprijiniţi să valorifice lâna

0
67

lanaGuvernul României a lansat în dezbatere publică un proiect de HG pentru aprobarea schemei ,, Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii”, beneficiarilor, condiţiilor de eligibilitate, modului de acordare a ajutorului de minimis, a valorii anuale totale a acestuia, precum şi modalităţile de verificare şi control.

Schema de ajutor de minimis se va acorda crescătorilor de animale care îşi desfăşoară activitatea în domeniul creşterii ovinelor şi caprinelor.

Pentru a beneficia de ajutor fermierii trebuie să deţină o exploataţie înregistrată în Registrul Naţional al Exploataţiilor, astfel cum e prevăzut în Norma sanitară veterinară pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor şi bovinelor, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 40/2010, cu modificările şi completările ulterioare; să facă dovada comercializării cantităţii de lână pentru care cere acordarea sprijinului către o entitate autorizată sanitar-veterinar în acest scop.

Valoarea sprijinului financiar reprezentând ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor este de 1leu/kg. lână comercializată. Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor, într-o singură tranşă anuală aferentă anului de cerere.