Comisia pentru Statut, undă verde pentru revocarea lui Valeriu Zgonea

0
334

valeriu-zgonea-revocare-Comisia permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor a decis, ieri, că Valeriu Zgonea îşi pierde funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor automat din moment ce a rămas fără sprijinul politic al grupului care l-a propus. “Nu e loc de mare interpretare – art. 32, alin. 3 spune clar acolo că dacă îşi pierde sprijinul politic, un deputat sau un senator pierde şi postul pe care l-a obţinut prin acest sprijin politic”, a declarat preşedintele Comisiei pentru Statut, Bogdan Niculescu-Duvăz, la finalul şedinţei de ieri. Punctul de vedere va fi trimis Birourilor permanente reunite, care vor decide ce este de făcut. Rezultatul votului a fost 5 pentru şi 1 împotrivă.

Reprezentantul PNL în comisie, deputatul Mircea Toader, a fost cel care a votat împotriva acestei interpretări. ”Eu mi-am exprimat poziţia şi rândul trecut, consider că prevederea din lege nu este explicită şi, aşa cum scrie acolo, retragerea sprijinului politic este o sancţiune premergătoare eventual excluderii. Când scrii retragerea sprijinului politic nu înseamnă automat că îţi pierzi funcţia, de multe ori schimbările care se produc cu diferiţi preşedinţi de comisii sau alte funcţii se fac la cererea unui grup. Nu spune acolo că e o sancţiune, Grupul hotărăşte, este una, şi alta este retragerea sprijinului politic. În momentul când cineva iau cazul particular al lui Zgonea este exclus, deci nu mai este membru al acelui grup, în momentul ăla alt grup unde se afiliază el, sau este independent, să hotărască dacă îi propun sau nu altceva”, a explicat Toader.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că, cel mai probabil, revocarea lui Valeriu Zgonea va avea loc după alegerile locale, el reiterând că doreşte întâi modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor.”E puţin probabil (ca Valeriu Zgonea să fie revocat până la data de 5 iunie – n.r.), dintr-un motiv pur şi simplu administrativ – majoritatea deputaţilor sunt foarte implicaţi în campania electorală pentru locale şi nu suntem foarte siguri că poţi fi prezenţi toţi în plen atunci când va fi acest vot. Pasul următor va fi revocarea. Aşteptăm să se modifice regulamentul, după care introducem cererea de revocare şi, atunci, toate măştile lui să plece. Comisia de regulament va propune plenului modificări la Regulament şi, după ce se aprobă, urmează pasul doi – revocarea. Este foarte simplu – să se pună în acord Regulamentul Camerei Deputaţilor cu decizia Curţii Constituţionale. Nu e nimic complicat. De ce nu au făcut lucrul ăsta? Probabil că ăsta era motivul ca să fie acoperit sau protejat”, a susţinut Dragnea.