Centrul vechi i-a fascinat pe craioveni

1
323

O mulţime de manifestări i-a ţinut pe craioveni în priză în acest week-end. Centrul vechi al oraşului, cu faţadele sale impregnate de culoare, i-a captivat pur şi simplu pe toţi cei care au luat la pas străzile iluminate de lampadarele de epocă, dar şi de sute de luminiţe presărate pe granitul nou-nouţ. Aerul medieval pe care l-au adus cu ei cavalerii invitaţi la Zilele „Mihai Viteazul”, ajunse la cea de-a treia ediţie, au întregit atmosfera de sărbătoare pe care o respiră deja zona veche a Craiovei.

Zilele „Mihai Viteazul” au început sâmbătă dimineaţa cu un ceremonial de depunere de coroane de flori la statuia domnitorului din centrul oraşului. Cu această ocazie autorităţile l-au omagiat pe domnitorul Mihai Viteazul. „Îl omagiem pe Mihai Viteazul, simbolul nu doar al Craiovei sau al întregii Oltenii, ci a ideii de unitate a românilor de pretutindeni. Pentru a arăta preţuirea noastră înaintaşilor, organizăm astfel de manifestări prin care sperăm ca tânăra generație să retrăiască istoria pe viu, nu doar din cărți. Municipalitatea inaugurează în aceste zile centrul vechi al Craiovei, centrul istoric, pe unde odinioară s-a plimbat și Mihai Viteazul și sperăm din toată inima ca craiovenii să fie alături de noi la manifestările care vor urma în zilele acestea pentr că ele pornesc de la tradiție și de la istorie”, a declarat primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu.

Autorităţile locale l-au omagiat pe domnitorul Mihai Viteazul

Prefectul de Dolj, Sorin Răducan, a subliniat faptul că Zilele “Mihai Viteazul” reprezintă un bun prilej de cinstire a personalităţii Banului Craiovei. „Trebuie să fim mândri că ideea Marii Uniri a plecat de aici, din cetatea Băniei. În timpul domniei lui Mihai Viteazul oraşul nostru a cunoscut o puternică înflorire, izvoare contemporane prezentând Craiova ca un important centru politic şi militar, şi putem afirma cu tărie că aceste caracteristici nu au rămas pierdute în istorie, ci ne reprezintă şi astăzi în  ţară, în Europa, dar şi în întreaga lume”, a declarat prefectul de Dolj, Sorin Răducan.

„Opera politică săvârşită de banul Craiovei este uriaşă”

Prezent la ceremonialul de sâmbătă, preşedintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a spus că manifestarea cinsteşte memoria marelui Ban al Craiovei. „Marchează, totodată, debutul unei ample manifestări, care poartă amprenta personalităţii covârşitoare a lui Mihai Viteazul, «domn al Țării Românești și Ardealului și a toată țara Moldovei». Evocăm astăzi una dintre figurile cele mai importante nu doar din trecutul Cetăţii Băniei, ci al întregii ţării, fiind emblematică pentru ideea de unitate şi identitate naţională. De numele lui Mihai Bravul se leagă un deziderat de secole al românilor, unirea, ideal care sub sceptrul său şi-a găsit prima afirmare. Opera politică săvârşită de banul Craiovei este uriaşă prin proporţii şi iscusinţa realizării, istoria consemnând că, în numai opt ani de domnie, el a concentrat evenimentele a trei generaţii”, a afirmat Ion Prioteasa, adăugând că este un argument pentru ca municipiul Craiova să devină Capitală Cuturală Eropeană.

Cavalerii medievali, deliciul copiilor

Zilele „Mihai Viteazul” a animat şi mai mult centrul oraşului. Îmbrăcaţi în armuri cu zale şi scuturi, purtând în mână suliţe sau diferite alte arme de epocă, cavalerii medievali i-au impresionat de-a dreptul, în special pe copii. Care mai de care, au dorit să atingă armurile care impresionau la prima vedere şi să testeze cât de greu cântăresc acestea în realitate. Pentru cei mai mulţi a fost şi o adevărată lecţie de istorie pentru că au putut să vadă, pe viu, o parte din modul în care arătau şi se comportau eroii din legendele cavalereşti şi nu numai, personajele reale despre care învaţă în cartea de istorie. Cei mai curajoşi şi-au făcut poze în corturile amenajate. În ambele seri, concertele de muzică medievală au răsunat în tot Centrul vechi.

Terasele, la mare căutare

Terasele au fost şi ele pline de craiovenii care, după un raid prin muzeele deschise toată noaptea, au dorit să facă un popas sau pur şi simplu să lenevească în zona veche. Chiar dacă nu sunt, deocamdată, foarte multe terase – cele mai multe fiind aşteptate abia de acum încolo, autorităţile începând să avizeze solicitările – cele existente i-au încântat pe craioveni, dornici să petreacă multe ore în aer liber, cu o halbă de bere şi o pizza. Mulţi au comparat Centrul vechi al Craioveui cu bucăţi din Braşov sau Sibiu, arhitectura recent renovadă a caselor şi pusă în valoare prin lumini, fiind în centrul atenţiei. Gazonul piaţetei de la biserica „Sfântul Ilie” i-a bucurat pe copiii care s-au grăbit să-l testeze primii.

1 COMENTARIU

  1. Eu am fost “fascinat” de starea Info-Chioscurilor din Banie. Asa cum se prezinta si “functioneaza”, ele ne vor “ajuta”, in mod “cert”, sa ne atingem obiectivul: “Craiova- capitala culturala europeana”.

Comments are closed.