Spectacol mineralogic în centrul Craiovei

0
347

O multitudine de forme și culori a „invadat”, de ieri, esplanada Teatrului Național „Marin Sorescu”, atrăgând atenția și celor mai grăbiți craioveni. Spectaculoase flori de mină, eşantioane de minerale din ţară şi din străinătate, geme şi obiecte de podoabă prelucrate din minerale sunt expuse, pentru câteva zile, spre vânzare, la preţuri ce pornesc de la câţiva lei şi ajung la câteva sute de lei. Necunoscătorii în domeniu pot apela la comercianţi, gata oricând să ofere informaţii despre alegerea pietrelor semipreţioase în funcţie de zodie sau despre ţara de provenienţă a mineralelor.

Evenimentul este unul deja de tradiție pentru Craiova: Salonul Naţional de Minerale, Fosile şi Geme, ajuns la cea de-a VI-a ediție și organizat de Secția de Științele Naturii a Muzeului Olteniei, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj. Prima ediţie a fost organizată de specialiştii instituției în 2008 şi s-a bucurat de aprecierea publicului. An de an, numărul participanţilor a crescut, ajungând de la 28, la prima ediţie, la 46, la cea din 2012. Anul acesta au onorat invitația organizatorilor colecţionari şi comercianţi de minerale, fosile şi geme din ţară (Baia Mare, Satu Mare, Cluj-Napoca, Arad, Tulcea, Bucureşti etc.) și din străinătate (Ungaria, Ucraina, Republica Moldova).

„Salonul înseamnă o expoziție în aer liber, în care vizitatorii au posibilitatea să intre în contact cu piesele și au și marele avantaj că pot să le cumpere, în comparație cu expozițiile din muzee, dar și să obțină informații de la specialiști ori de la pasionați, care cunosc foarte bine domeniul. De fapt, acesta este şi scopul principal al Salonului: educaţia făcută prin intermediul unei manifestări în cadrul căreia publicul vine în contact nemijlocit cu exponatele. Este o manifestare colorată, prin faptul că oferă o paletă largă de obiecte din minerale, dar și fosile. Mai deosebite sunt bijuteriile din Armenia, mineralele din Brazilia, din India – puteri mineralogice ale lumii”, a precizat, ieri, la deschiderea Salonului, Aurelian Popescu, muzeograf în cadrul Secției de Științele Naturii. „Sunt convins că această manifestare va avea succesul de care s-a bucurat în fiecare an. Sper ca și vremea să fie de partea noastră”, a adăugat Florin Ridiche, managerul Muzeului Olteniei.

Salonului Naţional de Minerale, Geme şi Fosile poate fi vizitat astăzi, între orele 9.00 și 19.00, dar și mâine, 19 mai, până la ora 14.00.