Ziua Internațională a Muzeelor

0
326

Comunitatea mondială a muzeelor sărbătoreşte astăzi Ziua Internaţională a Muzeelor, instituită încă din anul 1977, la iniţiativa Consiliului Internaţional al Muzeelor (ICOM), recunoscut de UNESCO drept partener privilegiat pentru cercetarea, protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural prin intermediul acestui tip de instituţii.

Marcată, așadar, pentru a 36-a oară, Ziua Internațională a Muzeelor încearcă să atragă atenţia publicului asupra rolului crucial pe care îl joacă muzeele în ceea ce priveşte respectul şi recunoaşterea diferenţelor. Tema aleasă anul acesta de ICOM este „Muzeele – Memorie + Creativitate = Schimbare socială”. Pentru a o ilustra, Muzeul Olteniei din Craiova organizează astăzi, 18 mai, ora 17.00, vernisajul a două expoziţii cu tematici reprezentative pentru zona Olteniei: „Gârla Mare” – un periplu al ceramicii străvechi şi „Descoperă harta în umbre” – Oltenia povestită prin hărţi.

Pandantul nocturn al Zilei Internaționale a Muzeelor este Noaptea Muzeelor, marcată în Craiova de toate cele trei secții ale Muzeului Olteniei, care astăzi, începând cu ora 18.00, până după miezul nopții, acordă intrare liberă publicului la toate expozițiile sale. Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat în 1999 de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, care din 2005 s-a extins în toată Europa, în prezent aflându-se la cea de-a IX-a ediţie. Sărbătorită anual de aproximativ 3.000 de muzee europene, manifestarea este patronată de Consiliul Europei, de UNESCO și ICOM.