Polițiștii de frontieră acuzați de DNA Craiova de infracțiuni de corupție au fost achitați definitiv

0
236

Cei trei poliţişti de frontieră – şeful Serviciului Control Trafic Frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, un ofiţer şi un agent de la Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Dolj – trimişi în judecată de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova, la sfârşitul anului 2015, pentru infracţiuni de corupţie, după ce ar fi dat, respectiv primit şpagă peşte şi whisky, au fost achitaţi, printr-o hotărâre rămasă definitivă ieri, la Curtea de Apel Craiova.

Reamintim că procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova anunţau, la sfârşitul anului 2015, că i-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe comisar-șef Costel Simion, adjunct al şefului Sectorului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Calafat, la data faptelor, pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, complicitate la dare de mită şi cumpărare de influenţă; comisar șef Ionuţ Damian, şef Serviciu Control Trafic Frontieră, acuzat de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, luare de mită şi trafic de influenţă şi pe agentul Florinel Ovidiu Cotoi, din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Calafat, acuzat de dare de mită.

Procurorii DNA au reținut în rechizitoriu că: „În toamna anului 2015, inculpatul Simion Costel, în calitate de adjunct al şefului Sectorului Poliţiei de Frontieră Calafat, i-a solicitat inculpatului Damian Ionuţ, şef Serviciu Control Trafic Frontieră din Cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu (şef ierarhic al celor doi), să-şi îndeplinească, în mod abuziv, sarcinile de serviciu privind verificarea activităţii de serviciu a agentului de poliţie Cotoi Ovidiu Florinel din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Calafat (subaltern al lui Simion Costel), cerându-i practic să efectueze o cercetare administrativă formală, lucru pe care acesta l-a şi făcut. În urma efectuării „cercetării” respective, inculpatului Cotoi Ovidiu Florinel i-a fost aplicată o sancţiune simbolică”.

Potrivit DNA, pe 11 noiembrie 2015, pentru a „recompensa” activitatea desfăşurată de şeful lor, inculpatul Simion Costel i-a solicitat în mod direct agentului de poliţie să-i remită unele bunuri pentru a le transmite în ziua următoare inculpatului Damian Ionuţ, cu ocazia deplasării în localitatea Giurgiu, mai exact peşte şi o sticlă de whisky. Pe 12 noiembrie 2015, în autoturismul de serviciu aparţinând lui Simion Costel au fost găsite de procurorii anticorupţie bunuri alimentare şi băuturi care ar fi urmat să-i fie predate lui Damian Ionuţ, în zona Sectorului de Poliţie de Frontieră Vedea, conform înţelegerii verbale dintre ei, după cum precizau anchetatorii, însă cel din urmă nu a intrat niciodată în posesia bunurilor respective.

Dosarul s-a înregistrat pe 8 decembrie 2015 la Tribunalului Dolj, iar pe 12 iulie 2017, cei trei inculpaţi, care au stat şi în arest preventiv din octombrie 2015 până în ianuarie 2016, au fost achitaţi de toate infracţiunile reţinute în sarcina lor. Procurorii DNA Craiova au făcut apel, iar ieri, Curtea de Apel Craiova a respins apelul ca nefondat: „Respinge apelul declarat de D.N.A.- S.T. CRAIOVA, ca nefondat. (…). Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică”, se arată în hotărârea instanței.