Expoziţie Theodor Aman, la Muzeul de Artă din Craiova

0
291

 La Centenarul Marii Uniri și în anul în care se împlinesc 187 de ani de la nașterea sa și 127 de la moarte, pictorul Theodor Aman este omagiat de Muzeul de Artă din Craiova și Universitatea Națională de Arte din București, prin organizarea a două evenimente. Mâine, 19 aprilie, ora 18.00, la muzeul craiovean va avea loc vernisajul expoziției „La catedră cu Aman”, iar vineri, 20 aprilie, ora 17.00, prof. univ. dr. Ruxandra Demetrescu va susține aici conferința cu titlul „Modernitatea lui Theodor Aman”.

Expoziția „La catedră cu Aman”, care va putea fi vizitată până pe data de 20 mai a.c., relevă calitatea artei de a reflecta epoca în care a fost creată și propune un dialog între lucrările de grafică ale lui Theodor Aman (n. 20 martie 1831, Câmpulung-Muscel – m. 19 august 1891, București), întemeietorului Școlii Naționale de Belle-Arte București, și lucrările actualei generații de profesori ai Departamentului Grafică de la Universitatea Națională de Arte din București.

„Lucrările lui Theodor Aman – care a fost elev al Școlii Centrale din Craiova –, aflate în colecția Muzeului de Artă, oferă o imagine a societății României din secolul al XIX-lea prin intermediul unor gravuri, desene în tuș sau guașă și acuarele care reprezintă chipuri ale oamenilor simpli, scene din viața acestora, dar și scene surprinse în saloanele aristocrației sau personaje istorice ale vremii cum sunt Tudor Vladimirescu sau Ion Heliade Rădulescu. Lucrările actualei generații de profesori ai Departamentului Grafică surprind epoca contemporană în complexitatea ei, cu viziuni personale exprimate prin vocabulare plastice și tehnici artistice dintre cele mai diverse. Expuse împreună, acestea oferă nu numai o imagine a schimbărilor din societate la o distanță de peste o sută de ani, dar și a evoluțiilor la nivelul viziunii artistice și a tehnicilor grafice. Totodată, ele reflectă ceea ce în procesul didactic se transmite de la o generație la alta și reprezintă parte din corpul tradiției culturale și a identității naționale”, precizează reprezentanții Muzeului de Artă Craiova.

Complementară expoziției, conferința „Modernitatea lui Theodor Aman” pe care o va susține prof. univ. dr. Ruxandra Demetrescu, rector al Universității Naționale de Arte București în perioada 2006-2012, va pune în evidență contribuția lui Theodor Aman la parcursul către modernitate a artei din țara noastră.