Conferință pe tema patrimoniului cultural național, la Muzeul Olteniei

0
152

Astăzi, de Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor (18 aprilie), la Muzeul Olteniei (sala de conferințe din strada „Madona Dudu” nr. 14) are loc cea de-a II-a ediție a conferinței „Evaluarea Patrimoniului Cultural Național”, organizată împreună cu Societatea Evaluatorilor de Artă și Obiecte de Colecție – SINEVA și cu sprijinul Consiliului Județean Dolj și al Asociației Evaluatorilor de Bunuri Culturale. În discuție vor fi puse puncte de vedere oficiale cu privire la evaluarea bunurilor culturale din patrimoniul public și privat, invitați fiind reprezentanți ai Ministerului Culturii și Identității Naționale, Ministerului Finanțelor Publice, Curții de Conturi a României, Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România – ANEVAR, ai muzeelor, bibliotecilor și ai altor instituții de cultură din regiunea Oltenia.

„Conferința vine ca un răspuns, printr-un parteneriat public-privat, la problematica complexă a re-evaluării bunurilor de patrimoniu din muzee și instituții de stat, multe rămase înscrise în contabilitate la valori istorice, dinainte de 1989, pe fondul intensificării acțiunilor de armonizare a practicilor muzeale la nivel național și de promovare a identității naționale, prin prezervarea şi valorificarea patrimoniului cultural, acțiuni incluse în lista obiectivelor naționale de securitate din Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2015-2019”, se precizează într-un comunicat de presă al muzeului.

În fiecare an, la 18 aprilie, ICOMOS – Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor celebrează Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor, aprobată în cadrul celei de-a 22-a Conferinţe Generale a UNESCO din 1983. Această zi oferă posibilitatea ca publicul larg să conştientizeze dimensiunea patrimoniului monumentelor şi siturilor la nivel naţional şi mondial, precum şi a vulnerabilităţii acestuia. Totodată, sunt aduse în atenţia oamenilor şi eforturile necesare protecţiei şi conservării acestui patrimoniu.