40.000 de lei amendă şi suspendarea de la a mai exporta!

0
322

Thousands of sheep are herded into the Mawashi Al-Gasseen cargo ship 14 January, 2001 in Montevideo, bound for Saudi Arabia. Export of Uruguayan sheep to Saudi Arabia dates from the beginning of the 1990s.    AFP PHOTO/Miguel ROJO.

După ce autorităţile române au luat pulsul principalilor consumatori de carne de ovine şi bovine din lume, ba chiar s-a ajuns la semnarea unor contracte ferme de livrare cu statul Israel, iată că noi ne ţinem de-a furatul căciulii. Culmea, tocmai cu evreii! În urmă cu puţin timp, printr-un comunicat al ANSVSA se arată că redeschiderea exportului de ovine şi bovine în Israel, începând cu data de 28 martie, s-a realizat ca urmare a măsurilor ferme întreprinse de ANSVSA, cu scopul de a remedia neconformităţile semnalate de autorităţile israeliene şi de a garanta respectarea şi menţinerea cerinţelor şi standardelor solicitate de importatori. Fireşte a existat şi planul de măsuri include controale inopinate şi acţiuni imediate în cazul sesizării unor nereguli în desfăşurarea exportului de ovine şi bovine în Israel.

Când a apărut înşelătoria? Tot comunicatul ANSVSA ne lămureşte. „O acţiune în acest sens a avut loc în data de 9 aprilie şi a fost declanşată de abaterile constatate de inspectorii sanitari veterinari în portul Midia-Năvodari, la un lot de 600 de bovine care urma să fie exportat către Israel. În consecinţă, lotul respectiv de animale a fost returnat către exploataţia de origine din judeţul Bihor”. Conducerea Autorităţii a dispus directorului general al Direcţiei Generale de Control Oficial deplasarea în judeţul Bihor, la exploataţia de bovine autorizată pentru export pentru a realiza o anchetă privind cauzele care au condus la returnarea celor 600 de bovine.

Măsurile de retorsiune nu au întârziat, mai ales că în urma verificărilor întreprinse s-au constatat următoarele neconformităţi: o parte dintre animale aveau vârsta mai mare decât cea stabilită ca şi cerinţă (12 luni); pentru o parte dintre animalele cărora li se adminstraseră antibiotice şi substanţe antiparazitare (cerinţă a părţii israeliene) nu a fost respectat timpul de aşteptare de 7 zile.

Ca urmare a abaterilor constatate, s-a aplicat o amendă contravenţională de 40.000 de lei şi s-a suspendat activitatea de export a exploataţiei respective.De asemenea, la DSVSA Bihor are loc o anchetă cu privire la modul în care şi-au îndeplinit atribuţiile medicii veterinari implicaţi în derularea acestui export.