Premierul Victor Ponta i-a salutat pe participanţii la Congresul UDMR şi în limba maghiară

0
92

Premierul Victor Ponta i-a salutat, ieri, pe participanţii la cel de-al 12-lea Congres al UDMR, care se desfăşoară la Cluj-Napoca, şi în limba maghiară, spunând că Gyorgy Frunda, consilierul său, îi aminteşte de fiecare dată să spună ceea ce ştie în limba maghiară. „Consilierul meu György Frunda îmi aminteşte de fiecare dată să spun ceea ce ştiu în limba maghiară. Vreau să vă felicit pentru 25 de ani de activitate şi să vă urez succes în proiectele viitoare”, a spus premierul participanţilor la Congres.

Ponta a declarat că a participat în 2011 la Congresul UDMR care s-a desfăşurat la Oradea şi a rugat Uniunea să iasă de la guvernare, dar sfatul său nu a fost urmat. “În 2013, la Miercurea Ciuc, v-am rugat să veniţi la guvernare, l-aţi urmat puţin, dar aţi plecat. Acum nu vă mai rog nimic pentru că ştiu că veţi face ceea ce dumneavoastră ştiţi că este bine”, a adăugat Ponta.

Potrivit acestuia, UDMR este singurul reprezentant legitim al comunităţii maghiare din România, acesta nefiind “un certificat dat de un om politic din România”, ci unul obţinut la alegeri. “Toate lucrurile obţinute pentru comunitatea maghiară în cei 25 de ani au fost obţinute prin dialog. Confruntarea, extremismul fac rău politicii din UDMR sau PSD sau PNL şi aduc avantaje doar extremiştilor. Dialogul esta calea prin care solicitările legitime ale comunităţii maghiare pot fi împlinite. Aţi fost un partener care s-a ţinut de cuvânt când aţi luat o decizie”, a afirmat premierul, făcând apel la Uniunea să îşi păstreze şi în următorii 25 de ani cel mai important atu pe care îl are – capacitatea de dialog.

În opinia premierului, în România anilor care urmează este esenţială păstrarea acestui bun câştigat, dialogul. “Lucrurile s-au schimbat, după alegerea preşedintelui Klaus Iohannis e foarte greu să spui că în România minorităţile sunt discriminate. După ceea ce se întâmplă la nivel regional, cred că Guvernul are o atitudine corectă faţă de regiune, şi în special faţă de relaţia cu Federaţia Rusă. După 1 iunie, cetăţenii din Ungaria vor veni în România să cumpere alimente, deci lucrurile se schimbă, şi cred că, prin dialog, putem obţine mult mai mult decât prin confruntare”, a subliniat preşedintele PSD.

La cel de-al 12-lea Copngres al UDMR sunt prezenţi peste 770 de delegaţi şi aproximativ 150 de invitaţi, între care lideri politici din Ungaria şi România.