Ton ridicat între Washington şi Beijing

0
513

În pofida priorităţii mondiale care rămâne lupta împotriva pandemiei, între Washington şi Beijing a apărut o nouă neînţelegere. Corespondenţii la Beijing ai cotidienelor New York Times, Washington Post şi Wall Street Journal au primit miercuri un răgaz de 10 zile pentru depunerea cărţilor de acreditare, care echivalează de-facto cu expulzarea. Potrivit Clubului corespondenţilor străini în China cel puţin 13 reporteri sunt atinşi de această măsură. Trei reporteri de la Wall Street Journal au fost expulzaţi la sfârşitul lunii februarie, dar valul de sancţiuni, fără asemănare, se constituie în cele mai drastice măsuri, niciodată luate de autorităţile chineze contra media străină. Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de Externe, Geng Shuang, a subliniat că autorităţile de la Washington sunt responsabile de toate consecinţele fiindcă „nu China este cea care a declanşat aceste probleme, dar nu va ezita să le confrunte dacă ele apar”.

În luna Decembrie 2019, Statele Unite au obligat organizațiile media chineze din Statele Unite să se înregistreze ca „agenți străini”, pentru ca în Februarie 2020 să declare cinci entități media chineze drept „misiuni externe”, plafonând numărul de angajați și expulzând o serie de jurnaliști chinezi.

China consideră drept scandalos acest tratament, motiv pentru care, începând cu data de 18 martie a.c., redacțiile din China ale: Vocii Americii, New York Times, Wall Street Journal, Washington Post și Time, vor trebui să prezinte autorităților de la Beijing o serie de informații legate de angajați, finanțare și proprietățile imobiliare deținute.

De asemenea, jurnaliștii americani din cele cinci redacții, ale căror acreditări în China vor expira la sfârșitul anului curent, vor trebui să se declare Departamentului de Informații al Ministerului chinez de Externe, în termen de patru zile, și să returneze acreditările în termen de zece zile. În consecință, nu vor mai avea dreptul să lucreze ca jurnaliști în zona continentală a Chinei, în regiunile Hong Kong și Macao.

Într-un comunicat, Clubul corespondenţilor străini în China (FCCC) regretă că jurnaliştii se găsesc în poziţia de „pioni” în rivalitatea diplomatică dintre cele două puteri. În timpul epidemiei de la Wuhan, guvernul american a oscilat între denunţarea unei lipse de transparenţă iniţială din partea chineză şi lipsa de încredere pentru preşedintele american a omologului său Xi Jinping.