Prof. univ. dr. Ion Dogaru, omagiat de profesorii Facultăţii de Drept a Universităţii din Craiova

0
999

În urmă cu an an, prof. univ. dr. Ion Dogaru, membru corespondent al Academiei Române, personalitate marcantă a învățământului juridic superior craiovean, despre care și cotidianul nostru a scris, a trecut în neființă.  Cel care a pus bazele Facultății de Drept a Universităţii din Craiova, în 1991, este omagiat de instituţia de învăţământ superior căreia i-a fost mentor.

În urmă cu un an, prof. univ. dr. Ion Dogaru, membru corespondent al Academiei Române, a trecut în nefiinţă, la câteva săptămâni după ce donase Facultăţii de Drept „Nicolae Titulescu” a Universităţii din Craiova un fond impresionant de volume de natură juridică, strâns din anul 1966, fiind constituit Fondul de Carte „Ion Dogaru”. La acea vreme, ianuarie 2018, acesta declara: „La 83 de ani, mă mândresc cu colegii mei, cu toţii mai tineri, cu promoţiile de absolvenţi, dar şi cu cei care urmează, pentru că pe toţi îi consider, deopotrivă, averea mea de suflet”. De numele său, se leagă înfiinţarea Facultăţii de Drept „Nicolae Titulescu”, căreia i-a fost decan între anii 1991 – 2004, iar, de atunci, Decan de Onoare.

Memoria sa este încă vie, astfel că Adunarea Generală a cadrelor didactice de la Facultatea de Drept, Consiliul de Administraţie al Facultăţii, la iniţiativa conducerii instituţiei de învăţământ superior, au înfiinţat bursa „Ion Dogaru”, una care va fi susţinută financiar de Centrul de Cercetări Juridice de Drept Privat, precum şi premiul „Ion Dogaru”, o distincţie juridică ce se va acorda unei personalităţi din lumea Dreptului, pentru merite deosebite în dezvoltarea învăţământului juridic românesc. „Ne amintim cu bucurie şi cu durere, în acelaşi timp, de mentorul nostru. Îşi începea ziua salutându-ne cu versuri din câte o poezie. La festivităţi, purta cu mândrie roba Academiei Române. Ne încuraja pe fiecare în parte şi ne purta de grijă tuturor. În aceste momente, atât în nume personal, cât şi al colegilor îi aducem un pios omagiu şi ne exprimăm gratitudinea pentru faptul că am avut bucuria şi onoarea de a cunoaşte un mare OM” , a precizat prof.univ.dr.  Sevastian Cercel, decan al Facultăţii de Drept „Nicolae Titulescu”.