Antreprenorii se definesc în primul rând prin curaj. Aşa că ne-am pus întrebarea: Cine ar veni să investească în România? Cine ar înţelege cel mai bine oportunităţile de aici?
Românii din diaspora. În România sunt oportunităţi de afaceri, competiţie scăzută, terenuri ieftine, fiscalitate redusă, nu sunt taxe pe moştenire, etc. Revenirea unor antreprenori români şi investiţiile făcute de aceştia în România pot atrage noi investitori străini din ţările de adopţie, mărind efectul economic.
Mulţi au plecat din cauza greutăţilor, mulţi au plecat să studieze, mulţi au plecat pentru un job, o nouă oportunitate şi de asta în momentul în care apare o fereastră de oportunitate acasă, probabil, românii care au un comportament de întreprinzător, de pionier, de om care îşi asuma riscuri s-ar putea întoarce acasă, sau ar putea să investească acasă, să facă afaceri acasă, să fructifice oportunităţi.
„În gena familiei mele nu au existat antreprenori şi eu mi-am dorit să fiu judecător în România. Până la urmă lucrurile au luat o întorsătura care mie mi-a plăcut foarte mult. În anul 1998 am deschis această firmă de curierat, împreună cu doi prieteni din copilărie. Acum, după 19 ani avem peste 5000 de angajaţi , peste 1000 de maşini şi o cifră de afaceri frumuşică. Nu am venit cu nicio soluţie spectaculoasă, nu am făcut nicio invenţie, pur şi simplu am fructificat o oportunitate oferită de România. Franţa, toată Europa occidentală face business de câteva sute de ani şi ştiţi cu toţii lucrurile astea, dar în România lucrurile nu stau deloc aşa. Avem nevoie de jucători în piaţa românească şi sunt o mulţime de oportunităţi”, a spus Felix Pătrăşcanu.
„Visul meu era să fiu partener într-o mare firmă de avocatură. Datorită deplasărilor pe care le-am avut cu echipa RePatriot şi a oamenilor pe care i-am cunoscut în toate ţările în care am fost, mi-am dat seama că se poate mult mai mult şi acum am ales şi eu calea antreprenoriatului, meseria mea de bază fiind de avocat de drept penal. În această calitate vreau să vă spun că lucrurile în România s-au îmbunătăţit mult şi nivelul a scăzut în ultimii ani şi astfel companiile cu un comportament etic au şanse mult mai mari”, a spus Simona Pirtea.