Vizita delegaţiei conduse de ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Pastîrnac, în Italia

0
70

andreeaAndreea Păstîrnac, ministrul pentru românii de pretutindeni, alături de reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Afacerilor Externe, se află, în perioada 15-17 martie 2017, în Ragusa, Italia, într-o misiune de evaluare a situaţiei românilor aflaţi la muncă în această ţară, dispusă de premierul României, Sorin Grindeanu.

Au avut loc întrevederi cu prefectul din Ragusa, Maria Cornelia Librizzi, cu reprezentanţi ai autorităţilor locale din zonă, ai Ministerului de Interne, Gărzii Financiare, Carabinierilor, autorităţilor de sănătate publică, lideri ai sindicatelor şi mediului asociativ românesc şi italian, activ în domeniul sprijinirii românilor aflaţi în situaţii de dificultate. De asemenea, a avut loc o întrevedere cu primarul oraşului Ragusa, Federico Piccitto, şi cu membrii consiliului local.

De asemenea, delegaţia s-a deplasat în zona de exploatări agricole, ferme si sere, pentru a discuta la faţa locului cu muncitorii români. Autorităţile locale din Ragusa au semnalat numărul mare de muncitori români fără documente legale, care trăiesc şi lucrează în condiţii grele, izolaţi, fără posibilităţii de comunicare, fiind totodată unt expuşi la diferite forme de exploatare şi abuz.

Conform administraţiei din regiunea Sicilia, deşi românii reprezintă o treime din numărul total al muncitorilor străini, aceştia se află într-o situaţie de vulnerabilitate semnificativă.

Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor români, partea italiană şi cea română au convenit asupra unui plan concret de măsuri, care să cuprindă înfiinţarea în cel mai scurt timp a unui centru de sprijin şi asistenţă pentru victimele traficului de persoane, cât şi pentru cei susceptibili de a fi suspuşi acestui tip de trafic. De asemenea, vor fi operaţionalizate unităţi mobile capabile să ofere asistenţă în teren, servicii de consiliere, informări adecvate fiecărui caz, precum şi asistenţă medicală.

În context, partea italiană a reiterat faptul că, din 2013, există un comitet mixt regional, omologat ca proiect pilot, care se adresează muncitorilor străini. Una dintre propunerile formulate pentru rezolvarea optimă a situaţiilor de risc în ceea ce priveşte exploatarea persoanelor a fost dublarea capacităţii acestui proiect, prin crearea unui comitet mixt bilateral, în cadrul căruia să fie reprezentaţi specialişti români din  ministerele competente.