Muzeul de Artă din Craiova se va redeschide publicului vineri

0
480

După aproape 5 ani în care a fost închis pentru ample lucrări de consolidare, restaurare și reamenajare a interioarelor, Muzeul de Artă din Craiova – Palatul „Jean Mihail” se va redeschide spre vizitare. Evenimentul va fi marcat mâine, 19 martie, când pragul îi va fi trecut de oficialități locale și invitați din țară, între care și ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, dar și vineri, 20 martie, pentru marele public, așteptat între orele 10.00 și 17.00. „Cu siguranță toată lumea va fi încântată de ce va vedea”, susține directorul Emilian Ștefârță, care s-a referit la amploarea lucrărilor desfășurate aici, ca și la grija și profesionalismul cu care acestea au fost realizate. Important obiectiv cultural-turistic al zonei, Palatul „Jean Mihail” a beneficiat pentru reabilitare de fonduri structurale, la care s-a adăugat contribuția Consiliului Județean Dolj.

Proiectul a avut perioadă de implementare 57 de luni

Monument de arhitectură – clasat în grupa A, adică de valoare naţională şi universală –, Palatul „Jean Mihail”, azi Muzeul de Artă din Craiova, a fost construit, după cum se știe, între anii 1900 şi 1907, după planurile arhitectului francez Paul Gottereau, la cererea lui Constantin Mihail, unul dintre cei mai mari bogătaşi din România acelor vremuri. Aerul de eleganţă şi gust rafinat i-a fost redat printr-un amplu proiect de restaurare-consolidare, demarat în urmă cu câțiva ani. Muzeul a fost închis publicului de la sfârşitul lunii august 2010.

Proiectul a fost depus în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Domeniul de intervenţie 5.1 – Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea / modernizarea infrastructurilor conexe. Contractul de finanțare nerambursabilă a fost încheiat la 12 octombrie 2009 între Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (Autoritate de Management POR) și Consiliul Județean Dolj și a avut perioada de implementare de 57 de luni. Potrivit unor date oferite într-o conferință de presă, din 2014, „valoarea totală eligibilă a proiectului a fost de 18.678.349,53 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European pentru Dezvoltare Regională a fost de 15.876.597,10 lei, iar valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național – de 2.428.185,44 lei. La acestea s-a adăugat contribuția locală a Consiliului Județean Dolj în valoare de 373.566,99 lei, precum și valoarea TVA rambursabilă de la bugetul de stat în sumă de 4.439.357,63 lei”.

S-a lucrat cu experţi atestaţi și cu materiale originale

„Lucrările au fost de o amploare mare, n-a fost numai o cosmetizare”, a subliniat directorul muzeului, Emilian Ștefârță. „Pereții au fost decapați până la cărămidă, pardoselile au fost complet refăcute, s-au turnat plăci de beton, s-au făcut tencuieli armate… S-a umblat la structura clădirii și asta a însemnat un efort destul de mare. Apoi s-a revenit, pentru ca toate elementele care au fost dezasamblate  – stucaturi și alte obiecte de decor parietal – să fie remontate și să capete forma inițială, de la momentul construcției clădirii. Gândiți-vă că, în Sala Oglinzilor, candelabrele din cristal de Murano au fost demontate, curățate și remontate, fără să se piardă nici măcar un element din miile pe care le au în compunere. E o performanță! De asemenea, să refaci tavanele pictate și stucaturile nu e treabă simplă… E lucru de artist!”, a mai apreciat Ștefârță, cu convingerea că „publicul va fi încântat de ce va vedea”.

Fiind vorba de o clădire înscrisă în lista monumentelor de patrimoniu, lucrările de restaurare la Muzeul de Artă Craiova au fost făcute în așa fel încât să păstreze elementele și materialele originale. Mare parte din ele au fost realizate de experţi atestaţi de Ministerul Culturii şi de cel al Construcţiilor.

Evenimentului de redeschidere îi va lipsi fastul…

Deși anul trecut Emilian Ștefârță anunța că va fi „pe măsura efortului făcut pentru repunerea în valoare a acestei clădiri”, evenimentului de redeschidere a Palatului „Jean Mihail” îi va lipsi fastul. Reprezentanții muzeului și ai administrației județene au ales să organizeze o festivitate oficială – mâine, 19 martie, ora 11.00, și alta pentru public – vineri, 20 martie. „Avem invitate oficialități, parlamentari, persoane cu responsabilități în Ministerul Culturii, mass-media. Nu va fi un moment cu foarte mare fast, dar va fi marcat, pentru că reprezintă încununarea unui efort susținut pe care Consiliul Județean Dolj l-a făcut. Pentru public, program de vizitare va fi începând de vineri, între orele 10.00 și 17.00”, a precizat directorul.

O zi pe lună muzeul va putea fi vizitat gratis!

Craiovenii și turiștii care vor dori de-acum înainte să treacă pragul muzeului o vor putea face de marți până duminică inclusiv, în amintitul interval orar. Potrivit reprezentanților instituției, prețul biletelor va rămâne, deocamdată, 5 lei pentru adulți și 2,5 lei pentru elevi, studenți, pensionari și militari în termen. În curând, în prima zi de marți a lunii, muzeul va putea fi vizitat gratuit. „Am dorit să avem o zi pe lună în care accesul publicului să fie liber. Atunci, orice iubitor de artă va avea porți deschise gratis. Însă ne trebuie în acest sens o hotărâre a Consiliului Județean Dolj, pe care cu siguranță o vom obține cât de curând”, a adăugat Emilian Ștefârță.