START înscrierilor în Programul „Rabla”

0
926

Ediţia 2011 a Programului „Rabla” a fost lansat săptămâna aceasta, de Ministerul Mediului şi Pădurilor prin Administraţia Fondului pentru Mediu astfel că, începând de astăzi, posesorii de autoturisme mai vechi de 10 ani se pot adresa firmelor colectoare în vederea casării acestora.

Lansată miercuri, 16 martie 2011, a şaptea sesiune a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2011, se adresează persoanelor fizice, persoanelor juridice sau operatorilor economici fără personalitate juridică, care deţin în proprietate un autovehicul uzat, înmatriculat pe numele său.

Dacă startul înscrierilor pentru persoane fizice se dă astăzi, de luni, 21 martie a.c., şi persoanele juridice persoanele juridice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale se pot înscrie în în programul pentru care a fost alocat un buget de 228 milioane lei. Bugetul iniţial permite casarea a 60.000 de maşini vechi, însă, acesta poate fi suplimentat în funcţie de cererea de pe piaţă.

Obiectivul „Rabla” vizează diminuarea poluării prin scoaterea din uz a autoturismelor vechi cu nivel de poluare ridicat şi creşterea accesibilităţii la cumpărarea de maşini noi. Ca şi în 2010, cei care casează maşinile primesc un tichet cu valoarea de 3.800 lei. De asemenea, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou se pot utiliza unul, două sau cel mult trei tichete valorice. Accestea nu sunt nominale şi pot fi folosite de către “purtător” pentru a obţine o reducerea corespunzătoare la cumpărarea unei maşini noi.

La ediţia din 2010, s-au casat 189.323 autoturisme uzate şi s-au achiziţionat 62.550 autoturisme noi, dintre care, 25.263 de origine autohtonă. Lista producătorilor, importatorilor de autoturisme şi distribuitorilor autorizaţi să participe şi în anul 2011, precum şi cea a operatorilor economici autorizaţi să desfăşoare activităţi de colectare şi tratare a vehiculelor scoase din uz sunt publicate pe site-ul AFM(www.afm.ro), în cadrul secţiunii „Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2011”.