Toate universităţile româneşti vor demara din octombrie procedurile prin care îşi vor desemna noile structuri de conducere: de la consiliile departamentale şi decani, la rectorii şi membrii senatelor. Ministerul Educaţiei a finalizat ordinul pe baza căruia rectoratele vor stabili modul de selecţie a noilor şefi şi calendarul alegerilor.
Conform documentului, care aşteaptă semnătura ministrului Daniel Funeriu, universităţile vor derula înlocuirile pe baza a două coordonate: „de jos în sus”, în privinţa structurilor legislative şi „de sus în jos” în cazul celor executive.
Mai exact, alegerile, care vor debuta în octombrie, încep cu stabilirea membrilor consiliilor de la nivelul departamentelor, vor continua cu cele de la nivelul facultăţii şi se vor finaliza cu desemnarea noilor membri ai senatului universitar, proces care ar urma să se finalizeze cel târziu în ianuarie 2012. În privinţa organismelor executive, procedura va avea un traseu dinspre vârf înspre bază. Primii desemnaţi vor fi rectorii, aceştia urmând să-şi numească în mod direct prorectorii, imediat după confirmarea primită de la minister. O dată stabilite noile conduceri ale universităţilor, schimbările se vor muta în facultăţi, unde decanii vor fi selectaţi în baza unui concurs public. Practic, atât universităţile de stat, cât şi cele private îşi vor înnoi reprezentanţii până la primăvară.
Comunitatea academică va fi consultată prin referendum
Înainte de a se da startul întregului proces, rectoratele vor avea obligaţia să consulte întreaga comunitate academică în privinţa modului în care vor fi stabiliţi noii şefi de universităţi. Fiecare instituţie de învăţământ superior va organiza la începutul lunii octombrie câte un referendum la care vor participa toate cadrele didactice titulare, împreună cu cercetătorii şi studenţii reprezentaţi în senat şi în consiliile facultăţilor. Cu toţii vor avea de ales între varianta desemnării rectorului pe bază de concurs şi varianta votului universal, direct şi secret al tuturor profesorilor. Indiferent de varianta aleasă, aproape jumătate dintre rectori vor fi înlocuiţi automat, întrucât au parcurs deja două mandate.