Primele 10 milioane de euro ajung la beneficiarii PNDR 2020

0
193

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a efectuat primele plăţi de 3,9 milioane de euro prin PNDR 2014 – 2020 şi în această săptămână va efectua, în continuare, plăţi în valoare de peste 6 milioane de euro. AFIR continuă acordarea primelor plăţi pentru beneficiarii submăsurilor de finanţare din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) – prima tranşă de plată din fonduri europene nerambursabile alocate ţării noastre prin intermediul PNDR 2020 a fost efectuată la sfârşitul lunii ianuarie 2016.

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a programat, în această săptămână, plăţi către 225 de beneficiari ai Submăsurii (sM) 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”. Valoarea totală nerambursabilă a plăţilor se ridică la aproximativ 6,9 milioane de euro. Aceste plăţi se adaugă celor efectuate în prima tranşă către 124 de tineri fermieri, beneficiari ai sM 6.1, care au primit deja fonduri europene nerambursabile în valoare totală de 3,9 milioane de euro.

Plăţile se fac imediat după contractele de finanţare

 „Încă de la sfârşitul lunii ianuarie, AFIR a efectuat primele plăţi din PNDR 2020 către tinerii fermieri. Am reuşit să ne mobilizăm la nivel instituţional şi, în termen de doar 3 luni de la închiderea sesiunii de depunere a proiectelor, mai precis 30 octombrie 2015, să virăm în conturile bancare ale fermierilor primii bani din fonduri europene nerambursabile, trecând, desigur, prin etapele de evaluare, selecţie şi contractare. Vom continua să efectuăm plăţi pe măsură ce sunt semnate şi alte Contracte de Finanţare în urma procesului de evaluare şi selecţie pe care ne concentrăm şi pentru alte submăsuri de investiţie din cadrul PNDR 2020” a precizat Andras Szakal, directorul general al AFIR.

O altă submăsură pentru care au fost depuse cereri de plată şi urmează să se efectueze plăţi este submăsura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”. Astfel, 164 de beneficiari ai acestui tip de sprijin vor primi în curând plăţi în valoare de 246.000 euro. De asemenea, 121 de beneficiari ai submăsurii 19.2 „Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală” din cadrul axei LEADER vor primi fonduri europene nerambursabile în valoare de circa 612.000 euro.

Finanţarea grupurilor de producători, încă timidă

O valoare ceva mai mica, de aproximativ 9.500 euro urmează să fie plătită unor beneficiari ai Submăsurii 9.1 „Înfiinţarea grupurilor de producători”. De asemenea, AFIR a efectuat plăţi către beneficiarii Submăsurii 4.3 „Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea şi adaptarea infrastructurii agricole şi silvice”, componenta ce vizează infrastructura agricolă. Valoarea plăţilor este de aproximativ 380.000 euro. Pentru componenta de infrastructură agricolă aferentă acestei submăsuri mai sunt programate şi alte plăţi conform celor 2 solicitări de fonduri iniţiate de AFIR până în acest moment. Precizăm că este vorba despre proiecte contractate pe Măsura 125 „Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii agricole şi silvice” şi care au fost preluate prin procedura de tranziţie pe Submasura 4.3.