Promisiuni pentru bolnavii de cancer

0
121

În ciuda faptului că multe spitale din ţară se confruntă cu o criză de citostatice, bolnavii cu afecţiuni oncologice au primit încă o dată promisiuni că problema medicamentelor va fi rezolvată. Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului la Copii, marcată sâmbătă, autorităţile sanitare au anunţat că anul acesta va fi unul de reorganizare al programului naţional de oncologie şi de reînnoire a parteneriatelor cu asociaţiile bolnavilor cronici din România. Programul face parte din priorităţile şi obiectivele anului 2013.

Printre priorităţi se mai regăsesc organizarea unei subcomisii cu specialitatea oncopediatrie, dar şi îmbunătăţirea politicilor de resurse umane pentru asigurarea personalului necesar formării unor echipe interdisciplinare în vederea diagnosticării şi tratamentului bolnavilor oncologici.

Mai mult decât atât, anul acesta, ar trebui să se finalizeze lucrările de la Institutul Regional de Oncologie de la Iaşi, un centru important pentru tratarea bolnavilor cu afecţiuni oncologice, în special din regiunea Moldovei. O altă promisiune este aceea de a continua investiţiile pentru creşterea accesului pacienţilor la serviciile de radioterapie de calitate şi al serviciilor de paliaţie. În acest sens, vor fi încurajate parteneriatele care vor aduce proiecte concrete de dezvoltare a acestui sector, inclusiv prin atragerea fondurilor europene.