Trei persoane din Dolj, reţinute de DGA – Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj, pentru eliberare de certficate false de vaccinare împotriva COVID – 19

0
775

Luni, 17 ianuarie 2022, polițiștii anticorupție ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Dolj, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au realizat prinderea în flagrant a  trei persoane (un medic, un ambulanțier și o altă persoană cu titlu de intermediar), la scurt timp după ce primiseră o sumă de bani pentru ca medicul să elibereze un certificat de vaccinare anti-COVID, fără vaccinare efectivă.

Plecând de la acest fapt, în cursul după-amiezii de ieri au fost efectuate  şase percheziții domiciliare, dintre care  patru la domiciliile unor persoane, iar două la cabinetul medicului de familie și o clinică medicală la care acesta lucra. La percheziții au fost identificate sume considerabile de bani în lei și valută, un număr important de bonuri valorice/tichete de masă în valoare de 100 lei pentru persoanele care s-au vaccinat cu schema completă, precum și adeverințe de vaccinare anti-Covid, precum și alte înscrisuri care interesează cauza.

” Activitățile de procedură penală menționate au fost desfășurate în contextul dosarului penal inițiat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, ca urmare a sesizării din oficiu a D.G.A. – Serviciul Județean Anticorupție Dolj, în care sunt vizate aspecte de natură infracțională săvârșite de medicul de familie, ambulanțier și alte persoane intermediare, care racolau clienți dispuși să ofere între 100 și 250 euro pentru un certificat de vaccinare cu un vaccin în doză unică, fără vaccinare reală. Activitatea infracțională a fost documentată pentru perioada august 2021 – prezent, stabilindu-se că, în acest interval de timp, numeroase persoane au beneficiat de certificate de vaccinare fictivă. În fapt, doritorii erau racolați de intermediari, care le preluau documentele de identitate și le trimiteau către ambulanțier. Acesta le direcționa către medicul de familie care efectua implementarea în baza de date și elibera adeverința de vaccinare. Din suma de bani oferită cu titlu de mită în schimbul acestui serviciu, primul intermediar își oprea o mică parte, iar restul era împărțit de către ambulanțier și medic. De altfel, în cursul zilei de ieri, înainte de activitatea de flagrant, în numai o oră, medicul a implementat în baza de date un număr mare de persoane beneficiare care nu efectuaseră în mod efectiv niciun vaccin anti-Covid. Ca urmare a audierilor, medicul de familie, ambulanțierul și unul dintre intermediari au fost reținuți pe bază de ordonanță de reținere de către procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, urmând ca în cursul zilei de azi, aceștia să fie prezentați Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă”, se arată în comunicatul DGA – Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj.

Cercetările sunt continuate suub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de fals și corupție în legătură cu obținerea în mod ilegal a unor certificate care să ateste vaccinarea anti-COVID-19, în vederea identificării tuturor persoanelor care și-au obținut ilegal certificatul de vaccinare, pentru tragerea acestora la răspundere penală. În cauză s-a beneficiat de sprijinul polițiștilor Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj – SICE, efective de jandarmi din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Craiova și BOS – Craiova.