Întârzierea în numirea conducerii Spitalului CF Craiova nu ajută nimănui

0
480

Sănătatea publică este un deziderat de care administraţia locală s-au ocupat în ultimii ani, poate mai bine ca oricând. La nivelul Craiovei, spitalele din subordinea municipalităţii au devenit un etalon, în beneficiul pacienţilor. Tot de un nivel asemănător ca dimensionare cantitativă şi calitativă este şi Spitalul Clinic CF Craiova. În ultimele luni, aici s-au realizat schimbări profunde, readucând la viaţă o unitate căpuşată financiar şi înglobată în datorii. Dotări în tehnică şi echipamente medicale, punerea în practică a unei strategii sanitare coerente, dar mai ales medici dedicaţi profesiei au făcut ca Spitalul CF Craiova să primească acreditarea ANMCS şi să devină o unitate viguroasă în peisajul medical craiovean. Din nefericire, în ultima lună, probabil din cauzele obiective ale predării-primirii de portofolii ministeriale, celor din conducerea ministerului de resort le-a scăpat numirea echipei de conducere de la Spitalul CF Craiova. Şi, consecinţele sunt serioase: întârzieri la plata salariilor, greutăţi în semnarea contractelor cu CNAS şi în circuitul firesc de acte contabile între spital şi furnizorii medicali. Ieri, angajaţii de aici şi-au primit salariile, cu întârziere însă, şi lucrurile s-au mai calmat. Dar zilele trec şi alte priorităţi de administrare curentă ajung tot mai greu de gestionat.

spitalul-CFR-CraiovaCraiova este municipiul de suflet pentru foarte mulţi dintre noi. Cu bune, cu rele, ne trăim istoria clipei. O lume în care predictibilitatea, uşor-uşor, începe să devină cuvântul cheie al unei evoluţii pe care ne-o dorim cu toţii. Despre evoluţia serviciilor medicale din Craiova din ultimii ani putem spune că a însemnat unul dintre cele mai mari pariuri câştigate de municipalitate cu ea însăşi. Investiţiile făcute de fostul primar Lia Olguţa Vasilescu în toate unităţile spitaliceşte aflate în patrimoniul municipalităţii craiovene au făcut înconjurul ţării. Nu degeaba au şi fost considerate o prioritate a sa, în mandatele de primar.

A trecut de la prohod, la aniversare

          Printre toate aceste spitale municipale mai există un altul, dar care se subordonează Ministerului Transporturilor. Vorbim de Spitalul Clinic CF Craiova. Despre faima de odinioară a Spitalului CF Craiova, în mentalul colectiv, încă, se mai păstrează amintiri. Şi, vorbim de lucruri pozitive generate de capacitatea profesională a majorităţii medicilor de aici.

          Cu timpul, aşa cum nori grei se abătuseră peste mai toate spitalele din România, nici acesta nu făcea excepţie şi i se pregăteau lumânările. Nu cele de botez! Echipe manageriale, de-a lungul timpului, au făcut ce le era în putinţă să-l împingă mai vârtos în groapă. Nu mai dezgropăm morţii. Despre ei, numai de bine, deşi de acţiunile şi inacţiunile lor, încă, mai trag ponoasele angajaţii de azi ai acestui spital.

cfr1Un reviriment în activitatea unităţii s-a produs odată cu numirea dr. Lucreţiu Radu, ca manager al Spitalului Clinic CF Craiova. Domnia sa nu a înşelat aşteptările multora. Format în mediul universitar medical şi dovedind că, la catedră trebuie să fii competent pentru a face faţă cu succes într-o lume medicală mereu şi mereu inovatoare, dr. Lucreţiu Radu a pus în practică un concept, pe care unii dintre noi cu greu îl mai asimilăm în activitatea curentă, cel de lucru în echipă. Şi, uite aşa, în doar câteva luni de zile, printr-o muncă asiduă, cu zeci de ore peste programul săptămânal de lucru, cu nervii întinşi la maximum, cu drumuri la CNAS, domnia sa a aşezat Spitalul Clinic CF Craiova acolo unde trebuia să fie de multă vreme. Au venit investiţii în aparatura medicală, mai mult decât necesare. Despre respectarea regulilor de igienă nici nu mai încape vorba, managerul Lucreţiu Radu fiind de Şef lucrări în cadrul Facultăţii de Medicină, disciplina Igienă. Sănătatea mediului; iar peste doi ani va împlini 20 de ani de când a fost admis ca preparator universitar. Ultima achiziţie, în decembrie trecut, a fost o staţie nouă de sterilizare. Să mai punctăm că, începând cu 2 august 2016, Spitalul CF Craiova a fost acreditat pe o perioadă de cinci ani de către Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate.

Unitatea pregăteşte studenţii UMF

cfr4Pe lângă latura sa medicală, în care pacienţii sunt scopul final al serviciilor medicale oferite, Spitalul Clinic CF Craiova are şi valenţă universitară, aici, studenţii de la UMF Craiova efectuând stagiile de profil. Sala de curs, recent reabilitată, ajunge acum la standardele cerute în materie. Mai mult, în noiembrie 2016, a intrat în dotarea unităţii, mai precis la clinica de medicină internă şi cel de-al doilea ecograf de înaltă performanţă (GE Logiq S7)!

          Toate aceste lucruri făcute la Spitalul Clinic CF Craiova sunt în avantajul nostru, al oamenilor. Dar nu trebuie omis că, şi aici, lucrează tot oameni. Cu nevoi la fel de fireşte. Prima este plata pentru munca prestată, lună de lună. Se cuvine să amintim că, în aprilie 2016, aproximativ o sută de cadre medicale de aici au iniţiat o formă spontană de protest, arătând că lipsa de finanţare a activităţii medicale era cât pe ce să ducă la un dezastru. La acea dată, cuantumul datoriei către diverşi furnizori urca la 2,5 milioane de lei. Şi, în acele momente, angajaţii au înţeles că nu aveau altă opţiune decât să fie uniţi şi să treacă cu bine peste evaluările de acreditare CONAS. Ceea ce au şi făcut: de la remedierea de probleme tehnico-edilitare, la vopsit şi zugrăvit. Cu alte cuvine, când vrei cu adevărat ceva, poţi!

Oamenii sunt optimişti

crf2Acum, când la acest spital lucrurile au intrat pe un făgaş normal, ar fi neplăcut ca o omisiune cauzată de situaţia birocratică actuală să provoace pagube inutile. Repetăm, circuitul financiar intern este complex: de la salarizarea personalului şi până la onorarea relaţiilor cu furnizorii şi semnarea de contracte cu CNAS. Or, dacă unitatea nu are o conducere la zi, desemnată să semneze astfel de documente, să nu ne mirăm că, uneori, stricăm involuntar ceea ce s-a ridicat prin multă trudă. Şi nu credem că mai e loc de neglijenţe, acum, când mii de medici bine pregătiţi părăsesc România simţindu-se lipsiţi de motivaţie. În prezent, reţeaua sanitară a Ministerului Transporturilor are în componenţă 15 spitale amplasate în zonele în care se află regionalele C.F. Între acestea, şi unitatea sanitară din Craiova, la care se adaugă cele două din Bucureşti – Spitalul Clinic nr.1 Căi Ferate Witting şi Spitalul Clinic nr. 2 Căi Ferate – şi cele din Cluj-Napoca, Oradea, Timişoara, Iaşi, Paşcani, Braşov, Drobeta-Turnu Severin, Ploieşti, Simeria, Constanţa, Galaţi şi Sibiu.