Ministrul Orban: România a primit de la UE mai mult decât a dat

0
351
Leonard Orban

România a primit, în cei cinci ani de apartenenţă la UE, cu 5,7 miliarde de euro mai mult din bugetul comunitar decât a contribuit, a explicat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, într-o discuţie online cu cititorii Hotnews.ro. „La sfârşitul anului 2011, sumele primite de România de la bugetul UE se ridicau la aproximativ 11,9 miliarde de euro, în timp ce sumele plătite de România la bugetul UE au fost de 6,2 miliarde de euro”, a aratat Orban. Asta înseamnă că, în ciuda unor declaraţii privind statutul de contributor net la bugetul UE, diferenţa în favoarea ţării noastre este de 5,7 miliarde euro. Absorbţia fondurilor europene diferă de la un domeniu la altul, de la un program la altul, însă Guvernul a stabilit un obiectiv ambiţios pentru 2012: 6 miliarde de euro, dintre care 3,5 miliarde pentru politica de coeziune şi 2,5 miliarde din fondurile alocate agriculturii.
”Dacă pentru agricultură acest obiectiv este unul, să-i spunem, obişnuit, având în vedere sumele care au fost atrase până în prezent (rata totală de absorbţie a fondurilor din agricultură este de aproximativ 39%), pentru fondurile structurale şi de coeziune această ţintă este foarte ambiţioasă. Asta înseamnă să cheltuim de 3,5 ori mai mulţi bani decât au fost absorbiţi în cei 5 ani de la aderarea României la UE”, a comentat ministrul.

Leonard Orban a arătat că, deşi principalul obiectiv pentru 2011 a fost îndeplinit – şi anume reluarea procesului de transmitere către Comisie a cererilor de rambursare şi deblocarea plăţilor- decizia a fost una  condiţionată, presupunând lăsarea unui fel de garanţie de circa 140 de milioane de euro. „Comisia a aplicat corecţii suplimentare pentru anumite programe operaţionale, în valoare de circa 140 de milioane de euro. Aceştia nu sunt bani pierduţi, ci ei vor putea fi recuperaţi în măsura în care nu vor fi identificate nereguli majore în implementarea proiectelor pentru care au fost transmise cereri de rambursare”, a explicat Orban. În 2012, „România va trebui să cheltuiască aproximativ 1,9 miliarde de euro, împărţiţi pe diferitele programe operaţionale. Un lucru important de ştiut este cel legat de faptul că nu vor exista compensări între diferitele programe operaţionale şi nici între diferitele axe prioritare din cadrul acelor programe”.