Conferinţele unor personalităţii ale culturii române, puse în vânzare pe DVD-uri

0
126

Colecţia de DVD-uri cu înregistrări ale Conferinţelor Teatrului Naţional Bucureşti (TNB) pot fi cumpărate din Librăriile „Humanitas” din Bucureşti şi din ţară, colecţia integrală de titluri regăsindu-se la Agenţia de bilete a teatrului. Lansate încă din 2006, prelegerile duminicale „Conferinţele TNB”, urmate de discuţii cu publicul, au fost susţinute de personalităţi marcante ale culturii române pe teme diverse şi se bucură de un succes constant la publicul spectator.

Conferinţe au fost susţinute, printre alţii, de Neagu Djuvara, Lucia Hossu Longin, Dan C. Mihăilescu, Radu Beligan, Teodor Baconschi, Ion Caramitru, Ion Vianu, Andrei Pleşu, Constantin Ticu Dumitrescu, Vladimir Tismăneanu, Mihai Răzvan Ungureanu, Adrian Vasilescu, Ana Blandiana, Herta Muller, Theodor Paleologu, Sorin Alexandrescu, Solomon Marcus, Horia Roman Patapievici şi Cristian Bădiliţă. Toate cele 50 de conferinţe de până acum au fost înregistrate pe film, transpuse pe DVD-uri şi sunt însoţite de o broşură cu textul conferinţei. Preţul unui DVD este de 25 de lei.

„Întâlnirile SpectActor” de la Craiova continuă. Între invitaţi: istoricul Adrian Cioroianu şi prof. dr. Adrian Streinu-Cercel

Şi la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova se desfăşoară cu succes, din februarie 2010, „Întâlnirile SpectActor” – dezbateri pe teme dintre cele mai diverse, în strânsă conexiune cu teatrul. Primii invitaţi care au conferenţiat aici au fost actorii Ion Caramitru şi Radu Beligan, cărora le-au urmat Răzvan Theodorescu, Solomon Marcus, Gabriela Adameşteanu, Dan Grigore, Andrei Marga, Cristian Ţopescu, George Banu, Matei Vişniec, Varujan Vosganian, Radu Duda şi Eugen Negrici.

Reprezentanţii Naţionalului craiovean – care, de asemenea, au înregistrat toate conferinţele acestora, însă nu s-au gândit deocamdată la transpunerea lor pe DVD şi vânzarea acestora – spun că „Întâlnirile SpectActor” vor continua şi pe parcursul anului 2012. Pe 29 ianuarie este aşteptat să conferenţieze istoricul Adrian Cioroianu, craiovean de origine, fost ministru de Externe, în prezent profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, iar pe 12 februarie – Florin Zamfirescu, actor la Teatrul „Odeon” din Bucureşti şi profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) „I. L. Caragiale”, rector al acestei instituţii în perioada 2000-2008.

Pare-se că publicul craiovean se va putea întâlni în luna martie cu prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, în prezent ministru secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi manager al Institutului de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” din Capitală, iar în aprilie îl va putea revedea pe reputatul om de teatru George Banu – profesor de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle din Paris şi preşedinte de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, care s-a mai aflat aici pe 24 octombrie 2011.

Instituţia craioveană mai este iniţiatoarea unui proiect cultural, „Duminici de poezie în teatru”, în cadrul căruia au fost invitaţi până acum poeţii Ana Blandiana, Mircea Dinescu, Nora Iuga şi Ileana Mălăncioiu.