Primele 25 de autobuze noi vor fi livrate pe 17 decembrie

0
525

Primele 25 de autobuze Euro 6 ar trebui să ajungă în Craiova pe data de 17 decembrie. Restul de 13 mijloace de transport ar urma să fi livrate de producătorul turc, firma BMC, pe 7 februarie 2020. Toate mijloacele de transport vor fi introduse de RAT Craiova pe traseele din oraş.

 În mod normal, autobuzele ar fi trebuit să ajungă la Craiova pe data de 13 decembrie, adică vinerea trecută, însă nu s-a întâmplat aşa. Într- conferinţă de presă care a fost prilejuită de semnarea contractului de finanţare pentru modernizarea depoului de tramvaie, primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a anunţat că prima tranşă de autobuze mai întârzie, din cauza producătorului. „În ceea ce priveşte transportul în comun, la ora aceasta ne putem baza pe cele 38 de autobuze diesel. În mod normal, acestea trebuia să vină astăzi (n.r. – vineri, 13 decembrie), dar am primit un mail de la constructor cum că ele vor veni pe data de 17 decembrie. Pe noi ne interesează ca aceste 25 de autobuze care vin anul acesta să ajungă repede ca să putem să facem toate formalităţile şi plata din creditul BERD”, a spus Genoiu.

4,1 milioane de euro pentru plata autobuzelor

Potrivit acestuia, municipalitatea are deja în cont banii necesari pentru primele 25 de autobuze Euro 6. Primăria Craiova a contractat de al BERD, pentru acest prim lot de autobuze, o sumă de de 4,1 milioane de euro, cu care se vor plăti aceste mijloace de transport. Autorităţile au recunoscut, cu altă ocazie, că ar fi existat şi posibilitatea tehnică ca producătorul turc să livreze un număr şi mai mare de autobuze. Împedimentul a fost că autorităţile nu dispuneau, totuşi, de o sumă aşa de mare ca să acopere toate cheltuielile şi s-a mers pe două tranşe de autobuze, aşa cum s-a stabilit iniţial. 

O delegaţie a primăriei a plecat în Turcia

Ca să se asigure, totuşi, că producătorul nu întâmpină probleme cu fabricaţia autobuzelor comandate, o delegaţie de la primărie s-a deplasat în Turcia, pentru a constata în ce stadiu se află autobuzele care sunt aşteptate în Craiova. ”Stelian Bărăgan face formalităţile să plece la Izmir, în Turcia, ca să vină cu unul dintre autobuze”, a anunţat, totodată, edilul Craiovei. Prin urmare, unul dintre cele 25 de autobuze turceşti ar ajunge şi mai repede, chiar în aceste zile. Restul care vor sosi vor fi introduse, apoi, pe traseele din oraş.

210.000 de euro, valoarea unui autobuz

Autobuzele Euro 6 care vor fi livrate de firma turcească BMC au o capacitate de 97 de pasageri, dintre care 26 pe scaune. Au podeaua joasă, nu există trepte şi sunt prevăzute cu o rampă auxiliară pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi, care se deplasează cu scaunul cu rotile. Autobuzele sunt dotate cu motoare diesel, fabricate în Anglia, de firma Cummins. Dispun de supraveghere video, în interior şi exterior, sistem care se bazează pe şase camere digitale de înaltă rezoluţie. De asemenea, autobuzele mai sunt dotate şi cu sistem de numărare a pasagerilor, la fiecare uşă, funcţii GPS şi Wi-Fi. Vor avea culoarea albastră şi vor costa 210.000 de euro fiecare.