Legea Pensiilor, realizată de Lia Olguţa Vasilescu, vine cu avantaje pentru toate categoriile de cetăţeni

0
597

Legea Pensiilor, pusă pe hârtie de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale sub conducerea Liei Olguţa Vasilescu, este din ce în ce mai aproape de a fi pusă în practică. Legea vine să repare inechităţile din sistemul de pensii din România şi să aducă noutăţi care vor avantaja toate categoriile de cetăţeni.

După cum a explicat Lia Olguţa Vasilescu, cea care a realizat Legea Pensiilor în perioada mandatului la Ministerul Muncii, proiectul se bazează pe principiul contributivităţii, al egalităţii şi solidarităţii sociale. Vârsta standard de pensionare nu va fi modificată, de asemenea nici stadiul minim şi nici cel complet.

 

În următorii ani, punctul de pensie va creşte considerabil, urmând ca în anul 2021 să ajungă la valoarea de 1.875 de lei. Punctul de pensie va ajunge la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie. Important de menţionat este că nicio pensie în plată nu va scădea, iar dacă o pensie recalculată va da o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, beneficiarii o vor primi pe aceasta din urmă.

 

Masteratul şi doctoratul devin vechime în muncă

 

Una dintre prevederile cele mai importante din noua lege este faptul că masteratul şi doctoratul vor fi luate în calcul ca vechime, mai exact ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare. Acestea se vor adăuga facultăţii, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului pentru creşterea copilului, şomajului indemnizat, deportării, prizonieratului şi detenţiei politice, prevăzute de legislaţia în vigoare. Ca o condiţie, asimilarea perioadei necontributive se va face dacă stadiul minim de cotizare este de 15 ani, iar pentru fiecare an de perioadă asimilată se vor acorda câte 0,25 puncte, după cum a menţionat fostul ministru al Muncii şi Justiţiei Sociale.

 

Gradele de invaliditate vor fi redefinite, pentru a se da posibilitatea desfăşurării unor activităţi profesionale, în paralel, iar grupele de muncă se păstrează, existând reduceri la vârstele de pensionare. Astfel, au fost coborâte pragurile de reducere a vârstelor de pensionare de la 6 ani la un an pentru condiţii deosebite, şi de la 2 ani la un an pentru condiţiile speciale.

 

Noua lege prevede un ajutor pentru soţul supravieţuitor

 

Proiectul amintit prevede aceleaşi patru categorii de pensii – cea de limită de vârstă, cea anticipată, cea de invaliditate şi cea de urmaş -, dar unele au suferit modificări de structură. Pe lângă actualele prevederi, precum a menţionat Lia Olguţa Vasilescu, apare o nouă prestaţie, şi anume ajutorul pentru soţul supravieţuitor, care va primi 25% din pensia soţului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie.

 

Luând în considerare toate aspectele, o altă măsură luată prin noua lege este aceea de reducere a vârstei de pensionare pentru femeile care au născut trei copii. Astfel, dacă au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani şi au născut trei copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani, femeile beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu şase ani. Începând cu al patrulea copil, se va adăuga câte un an în plus, pentru fiecare copil.

 

Bine de ştiut: cum se calculează pensia minimă

 

Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară. Persoanele cu vechime între 10 ani şi 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară. Dacă din calculul pensiei rezultă o sumă mai mare, atunci persoana în cauză o va primi pe aceasta. Această formulă vine să remedieze o inechitate a legislaţiei în vigoare, în care nu se făcea nicio diferenţiere în funcţie de anii lucraţi între beneficiarii de pensie minimă.