România a încheiat Eurohandbal 2016 pe locul 5

0
197

Jucătoarele de la SCM Craiova şi-au adus un aport important la victoria de ieri împotriva Germaniei, Cristina Zamfir marcând 6 goluri, inclusiv pe cel decisiv, în ultima secundă, iar portarul Dumanska a apărat pe final două aruncări de la 7 metri

handbalDupă ratarea semifinalelor, naţionala feminină de handbal a României a câştigat ieri meciul pentru locul 5 la Campionatul European din Suedia, contra Germaniei, scor 23-22, la pauză 11-11. Neagu a fost înlocuită ieri în formula de bază de interul Craiovei, Cristina Zamfir (foto), care a avut o primă repriză excelentă, în care a marcat 5 goluri. Cel de-al şaselea gol al oltencei a venit în ultima secundă a meciului, pe contraatac, şi a fost decisiv pentru victorie. Finalul a fost dramatic. Laslo a egalat la 22 cu 30 de secunde rămase din meci, iar nemţoaicele au avut atacul, însă Zamfir a recuperat şi nu s-a oprit până când a marcat golul care a adus locul 5 României. Jucătoarea Craiovei s-a ciocnit la această din urmă fază cu portarul Germaniei, Klara Woltering, ambele având nevoie de îngrijiri medicale după terminarea partidei. Totodată, ca rezervă a Denisei Dedu a fost trecută pe foaie ucraineanca naturalizată Yulia Dumanska, tot de la SCM Craiova, care a reuşit să pareze două aruncări de la 7 metri, în repriza secundă. Au evoluat pentru România împotriva Germaniei: Dedu, Dumanska (portari), Zamfir 6 goluri, Udriştoiu 3, Laslo 3, Chiper 3, Pintea 2, Szucs 2, Chintoan 1, Iuganu 1, Zamfirescu 1, Geiger 1, Manea, Florică.

La Goteborg, selecţionerul Ambros Martin nu le-a folosit pe portarul Paula Ungureanu şi pe interii Eliza Buceschi şi Cristina Neagu. Căpitanul României a resimţit o accidentare după meciul cu Danemarca, a terminat Euro 2016 cu 46 de goluri, dar poate fi depăşită de daneza Stige Jorgensen (35 de goluri) şi de norvegianca Nora Mork (34 de goluri) şi olandeza Isabelle Gullden (31 de goluri), care mai aveau două meciuri la dispoziţie pentru a o întrece pe handbalista noastră. Aseară s-au jucat semifinalele turneului, Olanda – Danemarca şi Franţa – Norvegia, finalele fiind programate dumunică, cea mică de la ora 16.30, iar trofeul se va disputa începând cu ora 19.

Trei tricolore, propuse pentru echipa ideală a turneului

Cristina Neagu a fost nominalizată pentru postul de cel mai bun inter stânga la Campionatul European de handbal feminin din Suedia, în timp ce Oana Manea şi Gabriella Szucs pot fi desemnate cel mai bun pivot, respectiv cel mai bun apărător al competiţiei. Fanii aleg echipa ideală în proporţie de 40 la sută, restul de procente aparţinând unei comisii formate din experţi. Echipa ideală a Campionatului European va fi anunţată duminică, înaintea finalei mici.

Cristina Neagu are şansa de a fi desemnată cel mai bun inter stânga la acest turneu final. Pe lângă Neagu, celelalte patru jucătoare nominalizate sunt Jovana Stoiljkovic (Serbia), Estavana Polman (Olanda), Veronika Kristiansen (Norvegia) şi Vladlena Bobrovnikova (Rusia). O altă jucătoare din România propusă în echipa ideală este Oana Manea, la concurenţă cu Ana Sen (Rusia), Stine Bodholt (Danemarca), Marit Malm Frafjord (Norvegia), şi Yvette Broch (Olanda). Surprinzătoare a fost propunerea Oanei Manea, care a făcut un turneu modest, Crina Pintea fiind preferată în meciurile importante de Ambros Martin. Ultima româncă propusă în echipa turneului este Gabriella Szucs, la secţiunea cea mai bună apărătoare, alături de: Ksenia Makeeva (Rusia), Beatrice Edwige (Franţa), Sabina Jacobsen (Suedia) şi Kim Naidziniavicius (Germania).