Iohannis: Traseismul, cel mai nociv fenomen în politica românească postdecembristă

0
136

Declaratii-Klaus-Iohannis ”Am avut o discuţie cu dl. Tăriceanu. A fost o discuţie informală, o discuţie politică şi şi nu se referă la PNL”, a declarat Klaus Iohannis. El a refuzat să spună dacă, printre subiectele abordate, s-a numărat şi un plan post-electoral. De asemenea, întrebat fiind, Iohannis a refuzat să spună dacă a avut întâlniri sau discuţii şi cu liderii altor partide. ”Nu am discutat aşa ceva. Nici nu era cazul. Aia cu premierul este după consultări”, a răspuns şeful statului întrebării dacă a discutat cu liderul ALDE posibilitatea ca acesta să ocupe funcţia de premier.

           Preşedintele Klaus Iohannis i-a îndemnat, vineri, pe liderii partidelor parlamentare să nu încurajeze traseismul parlamentar, pe care a catalogat-o ca fiind ”cel mai nociv fenomen în politica românească postdecembristă”. ”Avem migraţia politică, foarte toxică, migraţie politică, sau, cum se mai spune, traseismul. Este, această migraţie politică, probabil, cel mai nociv fenomen în politica românească postdecembristă. Şi spun acest lucru fiindcă Parlamentul care tocmai îşi încheie mandatul, şi bine că şi-l încheie, nu mai seamănă, de exemplu, deloc cu Parlamentul care a fost ales acum patru ani. Or, aşa ceva, într-o democraţie matură, este imposibil”, a declarat Klaus Iohannis.

          El a mai spus că, dacă la alte capitole, democraţia românească stă bine, la acest capitol stă ”prost, foarte prost”. ”Faptul că, aşa cum spuneţi, se pare că există lideri politici care, din capul locului, îşi imaginează că pot convinge parlamentari să migreze şi să-şi completeze astfel echipa, arată că nu e o excepţie. Este un fenomen care este luat în calcul, este promovat, este folosit, dar este fundamental greşit. Speranţa mea este că acest traseism nu va deveni un fenomen de masă în noul Parlament. Acesta ar fi un indicator al calităţii Parlamentului. Dacă acest traseism se păstrează la cote reduse, înseamnă că am făcut un progres. Dacă vom avea un fenomen de aceeaşi amploare cum a fost în Parlamentul trecut, când, vă amintiţi, au apărut chiar partide noi datorită migraţiei politice, atunci nu am făcut nimic. Eu sper că acest lucru să fie înţeles şi de liderii de partid, fiindcă depinde mult de ei. Dacă încurajează fenomenul, se va întâmpla. Dacă îl descurajează, nu se va întâmpla”, a conchis şeful statului.