Secţia de Etnografie a Muzeului Olteniei, în parteneriat cu Asociaţia pentru Cunoaştere, Cultură, Educaţie şi Sprijin Social şi Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu”, vor organiza luni, 19 decembrie, ora 17.30, la Casa Băniei, manifestarea culturală „Cântecul fusului – Scoarţa românească în patrimoniul UNESCO”. Evenimentul are ca scop promovarea scoarţei româneşti în contextul în care acest meşteşug tradiţional a fost inclus, pe 1 decembrie a.c. – Ziua Naţională a României, pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Programul cuprinde vizionarea şi comentarea filmului documentar care a stat la baza dosarul comun de promovare, coordonat de România şi elaborat împreună cu Republica Moldova, în care este prezentată tehnica tradiţională de realizare a scoarţei. De asemenea, vor susţine momente artistice Ansamblul de dansuri populare al Colegiului Naţional Economic „Gheorghe Chiţu”, Cristina Stoian – studentă la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (voce) şi Ionuţ Marian Botoroagă – student în anul I la Departamentul de Arte al Universităţii din Craiova. Invitată specială este interpreta la nai Alina Marina Gorun – studentă la acelaşi Departament de Arte. În cadrul evenimentului, vor fi decernate diplome unor personalităţi care au contribuit la promovarea patrimoniului tradiţional.
«Lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţii UNESCO (alcătuită oficial în 2008, printr-o convenţie semnată la Paris) cuprinde opere din 76 de ţări şi include tradiţii, expresii orale, practici sociale, ritualuri, evenimente festive, cunoştinţe şi practici cu privire la natură, meşteşuguri tradiţionale. România este prezentă cu Ritualul Căluşului (2005), Doina (2009), Ceramica de Horezu (2012), Colindatul în ceată bărbătească (2013), Dansul Fecioresc din Ardeal / Feciorescul de Ticuş (2015), iar din 2016 se adaugă şi scoarţa românească», precizează organizatorii evenimentului, într-un comunicat de presă.