ACCES Oltenia, din nou la înălţime / Voluntarii doljeni, răsplătiţi pentru faptele lor bune

0
538

Aflată la cea de-a doua ediţie, Gala Voluntarului doljean a răsplătit gesturile, din ce în ce mai multe şi mai minunate ale tinerilor voluntari, dar a adus deopotrivă şi căldura sărbătorilor de iarnă în sufletele tuturor celor prezenţi. ACCES Oltenia a fost, din nou, la înălţime: dacă pe parcursul anului s-a înconjurat de oameni frumoşi, cu suflete mari, la momentul festiv, generozitatea şi inventivitatea organizatorilor au funcţionat precum o baghetă magică reuşind să le ofere invitaţilor o seară deosebit de frumoasă.

gala voluntari 1Cu dorinţa de a-şi ajuta semenii, dar şi cu multă perseverenţă, ACCES Oltenia îşi construieşte drumul său. A mai trecut un an timp în care lucrurile nu au stat pe loc, şirul faptelor bune continuând cu şi mai mare elan. A mai trecut un an în care voluntarii nu s-au abătut nici o clipă de la crezul lor: sunt atât de mulţi oameni care aşteaptă un ajutor dezinteresat şi s-au grăbit să le fie alături aşa cum au putut. După multă muncă, aşa cum era şi firesc, a sosit şi ziua festivă când însăşi făcătorii de bine trebuiau răsplătiţi. ACCES Oltenia a organizat, joi seara, în sala Filarmonicii Oltenia, o gală dedicată acestor oameni minunaţi, cu suflete mari, care aleg să-şi sacrifice din timpul lor de studiu sau chiar şi de distracţie pentru a-i ajuta pe cei care au mare nevoie de un sprijin.

„Avem aici un capital uman fantastic!”

gala voluntari 3Preşedintele ACCES Oltenia, lect. univ. dr. Andreea Niţă, şi-a dedicat toată energia şi spiritul de luptătoare pentru a croi un drum voluntariatului doljean. Şi se poate spune că a reuşit, judecând după campaniile numeroase pe care şi le-a trecut în dreptul său. De altfel, chiar în deschiderea Galei Voluntarului doljean, Andreea Niţă a vorbit despre proiectul său ambiţios de a imprima tinerilor o cultură a voluntariatului, care, din păcate, a fost neglijat în această zonă.

”Iată-ne la cea de-a doua ediţie a galei Voluntarului doljean, un eveniment pe care l-am deschis anul trecut. E adevărat că nu ne aparţine iniţiativa fiind un model preluat din acţiunile desfăşurate la nivel naţional. Mişcările de responsabilitate socială au o amploare mult mai mare în binecunoscutele oraşe Cluj, Timişoara, Bucureşti, dar asta nu înseamnă că urbea noastră ar trebui să nu se alinieze. Şi uite că încercăm, cu paşi mici, să demonstrăm că avem aici un capital uman fantastic”, le-a spus invitaţilor lect. univ. dr. Andeea Niţă.

Cei mai implicaţi elevi învaţă la colegiile craiovene

gala voluntari 2Liceul de Artă ”Marin Sorescu”, Colegiul Naţional ”Fraţii Buzeşti”, Colegiul Naţional ”Carol I”, Colegiul Naţional „Elena Cuza” au fost nominalizate ca fiind cele mai de seamă instituţii de învăţământ preuniversitar cu elevi implicaţi în acţiunile de voluntariat. Aşa se face că şi toate premiile care au fost acordate în cadrul galei au mers către aceste şcoli. Peşedintele ACCES Oltenia a punctat câştigul pe care îl au toţi cei care se implică în acţiunile de voluntariat.

”Scopul multora dintre tineri, iniţial, a avut o motivaţie extrinsecă, aceea de a dobândi diplome pentru a se califica la burse în străinătate, întrucât învăţământul european şi american valorizează mult mai mult acest tip de activitate decât rezultatul propriu-zis al sistemului de învăţământ. O bună parte dintre ei au înţeles că, de fapt, mai departe de diploma pe care ei o vor primi rămâne câştigul unei lecţii de viaţă: al solidarităţii, al coeziunii, al răspunsului cu bine cu fapta bună pe care ei o fac. Din păcate, sistemul de învăţământ e deficitar la acest capitol şi rolul nostru – al părinţilor, educatorilor şi formatorilor sociali – este tocmai acesta de a-i încuraja să participe constant în activităţi care să poată să le determine capacitatea de a se cunoaşte mai bine şi de a învăţa această lecţie a transferării ştafetei către generaţiile care urmează”, este de părere lect. univ. dr. Andreea Niţă.

Marea familie a voluntarilor doljeni

gala voluntari 4Prin grija organizatorilor, festivitatea de premiere a îmbrăcat eleganţa distinsă a unei adevărate gale. Zâmbetele de pe chipurile senine ale copiilor au fost răsplătite cu surprize frumoase, dar cu şi prezenţa unor oameni speciali – preoţi şi profesori – care le-au fost alături inimoşilor voluntari. Toate momentele au fost savurate şi au mers la sufletele participanţilor, care, preţ de două ore, s-au simţit şi ei ca făcând parte din marea familie a celor care sunt gata oricând să întindă o mână de ajutor.

Mai mult ca la oricare altă gală, câştigătorii au strălucit într-un mod aparte. Şi pentru că, de această dată, nu au fost premiate un joc de rol foarte bun, o performanţă intelectuală sau o reuşită sportivă, ci pur şi simplu dorinţa de a face o faptă bune. S-au rostit nume şi domenii – nu puţine – în care tineri s-au oferit să ajute. De fiecare dată când îşi primeau diplomele şi florile, iar organizatorii le strângeau mâinile în semn de mlţumire, pe chipuri li se citea bucuria: unii ca ei învăţaseră deja frumoasa şi generoasa lecţie a voluntariatului care, se spune, îi face pe oameni, cu adevărat, fericiţi.

 

Diplome de excelenţă, acordate de ACCES Oltenia colaboratorilor săi:

Vlad Drăgulescu – director artistic al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova

Gabriela Predu – psiholog şi psihoterapeut

Mihaela Pârvu – „Asociaţia pentru Sprijin şi Implicare Socială”

Dana Preda – TVR Craiova

Părintele Bogdan Trifu – Biserica „Maica Domnului” Oota

Părintele Gabriel Sorescu – Biserica „Brânduşa”

 

Voluntarul anului în domeniul:

  • Artă fotografică –Dumitrel Andreea Izabella, elevă la Colegiul Naţional „Elena Cuza”
  • Cultură – Dobre Ştefania
  • Educaţie – Ciuvăţ Roberta Maria, elevă la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”
  • Sănătate – Cioablă Ana Maria, elevă la Colegiul Naţional „Carol I”
  • Social – Nicolae Mihai David
  • Voluntarul anului 2016: Grigorie Andrei Daniel, elev la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”
  • Cea mai activă echipă de voluntari: Clasa a XI-a H Colegiul Naţional „Elena Cuza”