Winterland, târgul decoraţiunilor de Crăciun şi al faptelor bune!

0
305

Pe cât de frumoase şi ingenioase, pe atât de binevenite s-au dovedit a fi, şi în acest an, decoraţiunile şi aranjamentele naturale cu specific de sărbătoare realizate de studenţi ai Facultăţii de Horticultură (secţia Peisagistică) a Universităţii din Craiova, expuse spre vânzare în cadrul Târgului Winterland. Evenimentul – ajuns la cea de-a V-a ediţie – are scop caritabil, fondurile rezultate din vânzarea acestora urmând a sprijini procesul educaţional al copiilor de la Liceul Tehnologic Special „Beethoven” din Craiova. Vă puteţi bucura de podoabe de Crăciun şi face, totodată, o faptă bună până duminică, atunci când Winterland se va închide.

Holul Universităţii din Craiova a devenit, ieri, neîncăpător pentru sutele de expozanţi şi vizitatori ai Târgului de Crăciun Winterland, răsplătind – nu numai prin participare, ci şi prin achiziţiile făcute – eforturile celor peste 20 de studenţi de la Facultatea de Horticultură şi al profesorilor lor coordonatori, conf. univ. dr. Carmen Nicu şi lect. univ. dr. Manuela Mandă. Brăduţi din dopuri de plută, coji de fistic, decoraţi cu iută ori cu boabe de cafea, podoabe pentru brad din paste făinoase colorate, felurile coroniţe cu conuri, nuci sau ghinde, care mai de care mai frumoase, oameni de zăpadă din material textil „umpluţi” cu grâu sau orez, globuri, îngeraşi şi alte decoraţiuni şi-au găsit numaidecât cumpărătorii. Alături de expozanţi, studenţi de la Tehnologia Prelucrării Produselor Agricole au oferit spre degustare felurite bucate şi dulciuri numai bune pentru masa de Crăciun.

„Pregătirile se fac încă din luna octombrie, când am început să adunăm materialele necesare: fructe uscate, frunze, scoarţă de copac, crenguţe şi multe altele. Apoi s-a lucrat intens la montarea şi finisarea obiectelor. Ultimele zile, cele de dinainte de Târg, sunt de obicei… foc continuu! Studenţii s-au întâlnit la serele didactice de la Grădina Botanică, unde toţi cei care au dorit să îşi exprime talentul şi să lucreze de plăcere au fost bineveniţi. În ultimii ani am primit şi sprijin financiar fie de la Universitate, fie de la Facultatea de Horticultură, pentru achiziţionarea altor materiale necesare realizării obiectelor”, a precizat lect. univ. dr. Manuela Mandă, de la Facultatea de Horticultură.

După ce, anul trecut, cei 7.000 lei obţinuţi din vânzarea decoraţiunilor au fost donaţi micuţei Ambra Maria Chirculescu, care lupta cu o malformaţie gravă, anul acesta fondurile rezultate în urma acestui eveniment vor ajunge la copiii de la Liceul Tehnologic Special „Beethoven”. Banii vor fi folosiţi pentru aplicarea unui program care să ajute la creşterea procentului de promovabilitate la examenul de Bacalaureat. „Au nevoie de patru videoproiectoare. Laptopurile deja le au. Însă amenajarea sălilor şi funcţionarea programului nu sunt posibile fără aceste echipamente”, a explicat lect. univ. dr. Manuela Mandă.

Efortul deosebit al studenţilor Facultăţii de Horticultură a fost apreciat şi de rectorul Universităţii din Craiova, prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor, care i-a răsplătit oferindu-le diplome. „Vom încerca în continuare să îi sprijinim pe acei copii care vor să înveţe şi să fie oameni buni”, a spus acesta. Felicitări pentru implicare, pentru talent, creativitate şi originalitate studenţii au primit şi de la prorectorul Universităţii craiovene, prof. univ. dr. Cristiana Teodorescu. „În plus, toate aceste activităţi sunt unele de voluntariat, pe care ei le-au făcut în beneficiul celor care au nevoie de ajutorul lor”, a adăugat aceasta.

Participanţii la Winteland au primit urări de sărbători de la membrii Ansamblului „Alunelul” al Căminului Cultural Pieleşti (coordonator: Marga Chiurtu), aceştia oferind un scurt recital de colinde tradiţionale. De asemenea, elevi ai Liceului Francez „Voltaire”, aflat sub tutela Universităţii din Craiova, au prezentat un program de cântece în limba franceză şi de dansuri.