Saltelele şi cearşafurile noi de la „Filantropia”, ţinute la ţiplă

0
455

Saltelele şi cearşafurile noi pe care Primăria Craiova le-a oferit Spitalului nr. 2 Filantropia sunt puse la păstrare de personalul medical, în timp ce pacienţii sunt culcaţi pe lenjeriile îngălbenite de vreme. Primarul Lia Olguţa Vasilescu a recunoscut că aşa stau lucrurile şi că vinovată ar fi o asistentă-şefă care ţine lenjeriile la ţiplă.  

         Dezvăluirea a fost făcută chiar de primarul Craiovei. În timp ce inaugura, ieri, o altă secţie medicală renovată cu bani de bugetul local, Lia Olguţa Vasilescu a spus că dotările oferite de municipalitate nu ajung întotdeauna la pacienţi şi a oferit, ca exemplu, spitalul Filantropia unde saltelele şi lenjeriile noi sunt ţinute la păstrare. Primarul a povestit că a aflat despre acest lucru de la pacienţi şi a mers să le verifice.”Am aflat de la pacienţi nişte lucruri, am mers şi le-am verificat. Era aşa cum mi s-a spus, în sensul că noi cumpărasem saltele şi cearşafuri şi tot ce era necesar, dar nu erau pe paturi”.

          Primarul Lia Olguţa Vasilescu spune că, în urma verificările pe care le-a făcut pe cont propriu în spital, a ajuns la concluzia că noile achiziţii erau ţinute la magazie din ordinul unei asistente-şef. „Era o asistentă-şefă acolo care spunea că nu trebuie puse saltelele pe pat şi cearşafurile noi deoarece mai merg, deocamdată, cele vechi şi că o să mai vedem ce mai facem după ce se rup. Lucru care pe mine m-a deranjat foarte tare pentru că eu vreau ca toţi craiovenii care vin în spitalele primăriei să fie trataţi în condiţii ca la privat”, a spus Olguţa Vasilescu.

Magaziile sunt pline cu vechituri

               Managerul spitalului nr. 4 Neuropsihiatrie, Luiza Popa, a încercat să ia apărarea colegilor de la Filantropia spunând că spitalele sunt obligate de lege să păstreze toate lenjeriile vechi. „Legea casărilor nu a fost schimbată din anii 60. Legislaţia nu a fost actualizată şi noi ţinem magaziile pline cu obiecte vechi, zeci şi zeci de cearşafuri. Doamnele asistente au această opoziţie la schimbări pe motiv că nu putem să facem casările”, a afirmat dr. Popa. „Pe mine mă deranjează că sunt obiectele noi în magazii şi cele vechi pe paturile din spitale. Asistentele trebuie să se ocupe ca pacienţii să fie bine îngrijiţi în spital”, a replicat primarul Craiovei. În ciuda gestului său, asistenta-şef de la Spitalul nr. 2 Filantropia, care a dosit saltelele şi cearşafurile noi, nu a fost concediată. Primarul Lia Olguţa Vasilescu a spus că persoana respectivă nu a fost dată afară, dar că a fost trasă la răspundere toată conducerea spitalului.

Nervoşii, să plece la privat!

            Pacienţii s-au plâns, potrivit primarului, şi de faptul că sunt trataţi urât de o parte a personalului medical de la Filantropia. „Am ajuns în spital la ora 11.00 seara, în control, ca să mă conving dacă este adevărat ceea ce mi se spunea că anumiţi pacienţi nu erau trataţi sau că erau lăsaţi să aştepte foarte mult. Am recomandat unora dintre ei să facă o plângere la comisia de etică, atunci când mi-au spus că nu au fost bine trataţi”, a spus primarul Lia Olguţa Vasilescu. Totodată, edilul le-a recomandat medicilor din toate spitalele aflate în subordinea municipalităţii să se poate frumos cu pacienţii. „Nimeni nu vine de plăcere într-un spital, ci de nevoie pentru că are probleme de sănătate. Și automat au nevoie de o atenţie specială din partea tuturor. Cine este nervos poate să meargă în mediul privat, să fie nervos la o clinică privată. Eu nu tolerez asemenea comportament în spitalele municipalităţii şi îi încurajez pe toţi cei care au probleme cu personalul medical să ne avertizeze imediat”.

Spitalele vor fi dotate şi cu camere video

         De cealaltă parte, doctorii susţin că pacienţii devastează şi ei saloanele nou-nouţe pe care Primăria Craiova le reabilitează. „Trebuie să se schimbe mentalitatea, atât a noastră celor din sistemul de sănătate, cât şi a pacienţilor noştri. Avem în toate grupurile sanitare dispensere de hârtie şi de săpun, ele nu sunt funcţionale în permanenţă pentru că sunt golite într-un timp record de la umplerea lor. Într-o jumătate de oră nu mai există nici şerveţele, şi nici săpun”, s-a plâns managerul de la Neuropsihiatrie. Primarul Lia Olguţa Vasilescu le-a dat dreptate doctorilor şi le-a recomandat pacienţilor să se poarte civilizat atunci când sunt internaţi într-un spital. „Încă nu ne-am permis până acum o investiţie de supraveghere video a tuturor spitalelor craiovene. Probabil că anul viitor, pentru că terminăm tot ceea ce înseamnă partea de igienizări şi dotări, o să punem şi camere de supraveghere. Cu această ocazie vom vedea şi ceea ce face personalul nostru, dar şi pacienţii”, a concluzionat primarul Craiovei.