Când alţii distrug speciile pe cale de dispariţie / România este pusă la zid, deşi flota de pescuit este aproape inexistentă

0
301

Comisia Europeană, iniţial, nu dorea ca România să mai poată pescui calcan în Marea Neagră şi chiar să ne introducă o cotă la rechinul – câinele de mare. Totuşi,  instituţia europeană a renunţat pe parcursul unor negocieri cu ministrul Agriculturii din ţara noastră la aceste impuneri. Desigur, solicitând câteva condiţii, cum ar fi reducerea porturilor de debarcare, scăderea numărului licenţelor distribuite pentru pescuitul calcanului şi mărirea cu o lună a intervalului de prohibiţie pentru pescuitul la calcan.

În perioada 14-15 decembrie 2015, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a participat la reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit, care s-a desfăşurat la Bruxelles. Pe ordinea de zi a Consiliului s-a aflat un punct foarte important pentru România – stabilirea cotelor de pescuit la Marea Neagră.

“România a reuşit pentru anul 2016, cu sprijinul colegilor de la Reprezentanţa Permanentă a României la Bruxelles, o menţinere a cotei de calcan la nivelul de 43,2 tone şi neintroducerea unei cote de pescuit la rechinul – câinele de mare specific Mării Negre. Comisia a venit iniţial cu propuneri foarte dure şi de aici se poate vedea importanţa compromisului final adoptat, pentru că propunerea Comisiei Europene (CE) a fost să avem cota zero la calcan iar la rechinul – câinele de mare să se introducă o cotă de pescuit. În final, după negocieri serioase, am reuşit să ajungem la acest rezultat. Toate acestea, desigur, sunt condiţíonate de o serie de măsuri tehnice care angajează România şiBulgariaîn acelaşi timp”, a afirmat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu.

Prohibiţia la calcan creşte cu o lună

Între măsurile tehnice se regăsesc reducerea numărului porturilor de debarcare, reducerea numărului de licenţe distribuite pentru pescuitul calcanului ori creşterea perioadei de prohibiţie pentru pescuitul la calcan. Dacă până acum perioada de prohibiţie era între 01 aprilie – 31 mai, de acum înainte va fi prelungită cu o lună, deci între 01 aprilie – 30 iunie. “Concret, inspecţiile pe care Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură le va face vor trebui să fie mult mai riguroase pentru că de multe ori CE a reproşat României că pescuitul ilegal reprezintă un procent important şi afectează resursa de peşte din Marea Neagră, respectiv la calcan şi la rechin – câine de mare”, a adăugat ministrul la finalul reuniunii.

Calcanul traieşte în Marea Neagră şi în Marea Azov. În apele noastre trăieşte în faciesul de nisip pe toată lungimea litoralului românesc.

Prestaţia ministrului Achim nu a fost deloc uşoară. “Am văzut, când eram la Bruxelles, pe ce bază vor să propună la nivel tehnic acest lucru. Datele transmise în G.C.F.M. (The General Fisheries Commission for the Mediterranean) sunt doar cele provenite din România, nu şi cele din Turcia sauBulgaria. Atâta timp cât datele noastre arată că resursa de peşte şi biomasa care permite dezvoltarea este cea mai mare în România, iar noi avem şi flota cea mai redusă din punct de vedere al capacităţii, nu cred că se rezolvă ceva în cazul în care Comisia închide pescuitul pentru România şi Bulgaria”, a precizat ministrul Agriculturii înainte de începutul negocierilor.