Peste 38.000 de doljeni suferă de diabet

1
503

În ultimii ani, diabetul a devenit una din bolile „cap de listă” şi în judeţul Dolj, unde peste 38.000 de persoane au fost diagnosticate cu această afecţiune. Îngrijorător este că, deşi peste jumătate din cazurile de diabet zaharat de tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, această afecţiune continuă să fie printre cele mai invalidante şi costisitoare boli. Potrivit specialiştilor în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, adoptarea unei diete variate şi echilibrate caloric poate ţine la distanţă această afecţiune complexă.

Diabetul zaharat rămâne una dintre cele mai mari probleme de sănătate ale secolului XXI. Nici o ţară, fie ea săracă sau bogată, nu este imună la această afecţiune. În întreaga lume trăiesc cu diabet 387 de milioane de adulţi şi 500 de mii de copii. Practic, la fiecare zece secunde sunt diagnosticate trei cazuri noi, iar la fiecare şapte secunde o persoană moare din cauza acestei boli. Anual sunt descoperite 10 milioane de cazuri noi, iar 5 milioane de pacienţi pierd lupta cu această afecţiune.

Diabetul este principala cauză de orbire, principala cauză de hemodializă în boala cronică de rinichi şi cauza principală de amputaţii non-accident. Aproximativ două milioane de români trăiesc cu diabet zaharat şi alte peste trei milioane de persoane au prediabet, arată rezultatele studiului epidemiologic PREDATORR, anunţate în 2014. Numai în România, potrivit unui studiu, din cauza diabetului se amputează în fiecare zi 62 de picioare. În ceea ce priveşte numărul de bolnavi din Dolj, acesta s-a dublat faţă de anul 2002, când se înregistrau aproximativ 17.000 de persoane cu diabet.

Doar 30% din populaţia României are o greutate normală

Fiindcă suntem în perioada sărbătorilor de iarnă, medicii diabetologi au lansat, ieri, cu ocazia unei dezbateri ce a avut loc la Craiova,  şi un avertisment cu privire la mesele de Crăciun şi Anul Nou: populaţia nu trebuie să abuzeze de alimentele bogate în calorii, grăsimi saturate (animale) sau zaharuri. În schimb, se recomandă o alimentaţie bogată în legume, fructe proaspete, cereale integrale, peşte, nuci şi arahide care ajută atât la atingerea sau menținerea unei greutăți sănătoase, precum şi la prevenirea diabetului zaharat şi a complicaţiilor asociate acestuia. Potrivit specialiştilor, 34,6% din populaţie este supraponderală, iar 31,4% suferă de obezitate, una din principalele cauze ale diabetului. Practic, doar 30% din populaţia României are o greutate normală.

 „Sănătatea se cunoaște de dimineață!”

Importanţa adoptării unei alimentaţii sănătoase pe perioada sărbătorilor de iarnă a fost dezbătută de specialiştii din cadrul Centrului Clinic de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Craiova în cadrul proiectului „Sănătatea se cunoaște de dimineață!”. Iniţiativa se desfăşoară în 11 centre de diabet din România şi se aliniază la recomandările IDF legate de Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului 2014. Proiectul „Sănătatea se cunoaște de dimineață!”, ediţia Craiova, este o iniţiativă a Centrului Clinic de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Craiova.

Maria Moţa

„Alegerile sănătoase legate de alimentaţie trebuie să facă parte din viaţa noastră cotidiană, îndeosebi în perioada sărbătorilor. Ştim cu toţii că noi, românii, obişnuim să abuzăm în vacanţa de iarnă de preparatele din carne de porc, de dulciuri şi băuturi alcoolice. Mai ştim şi că în această perioadă se găteşte mult şi toată lumea se pregăteşte de zor pentru masa de Crăciun, deci tentaţiile alimentare sunt extrem de mari. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm să fim moderaţi când vine vorba de preparatele pe care le consumăm, pentru a evita tradiţionalele vizite la departamentele de urgenţă produse de excesele culinare”, a declarat prof. univ. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi şeful Centrului Clinic de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Craiova.

Pentru tratamentul şi managementul diabetului, bolnavii trebuie să ia decizii importante toată viaţa: să îşi măsoare zilnic nivelul glicemiei, să ia medicamente, să facă exerciţii fizice cu regularitate, să îşi ajusteze dieta şi să îşi schimbe obiceiurile alimentare. Mai mult, bolnavii diabetici trebuie să facă faţă tuturor complicaţilor bolii, prin importante ajustări în plan psihologic. Rezultatele se bazează în mare parte pe deciziile luate, de aceea este foarte important ca aceşti bolnavi să fie bine instruiţi în legătură cu boala lor, iar nevoile fiecăruia să poată fi ajustate de personal medical specializat.

1 COMENTARIU

  1. cred ar fi bine ca autoritatile statului sa ia masuri sa nu se mai vinda pe piata produse cu e-uridaunatoare sanatati exHAME pate deficatde gisca are E415,410,251iar ficat de pasare 15%sinu de gisca ca asae in colonia rominia vedetice mincam MINCIUNI

Comments are closed.