Europarlamentarul Marian Jean Marinescu : “Trebuie separat în mod clar impactul crizei de Covid de viitorul industriei aerospaţiale”

0
265
Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a participat recent la workshopul Ecosistemul industriei aerospațiale și de apărare, organizat de către DG DEFIS, Comisia Europeană.
Şi această dezbatere a fost purtată în contextul pandemiei de coronavirus care ne afectează întreaga viața, inclusiv activitatea în domeniul aerospațial. În calitatea de președinte al Intergrupului Cer și Spațiu, din Parlamentul European, europarlamentarul PNL, Marian Jean Marinescu a atras atenția că trebuie separat în mod clar impactul crizei de viitorul acestei industrii, care contribuie semnificativ la economia europeană.
“Într-un moment de puternică competiție mondială în domeniul spațial, consider că două aspecte sunt prioritare:
Promovarea tehnologiei spațiale inclusiv la nivel legislativ, în special în ceea ce privește clarificarea responsabilităților între Agenția europeană spațială (ESA) și Agenția europeană pentru sistemele de navigare globală prin sateliți (GSA).
Finanțarea este al doilea aspect prioritar și nu este vorba doar despre sumele alocate, ci și despre o mai bună adecvare a instrumentelor financiare europene. E pacat ca nu s-a agreat, de catre Comisia Europeana, infiintarea unui PPP (JU) pentru spatiu. Programul pentru spatiu si HorizonEU din Cadrul Financiar multianual precum si Invest EU sunt posibilitati de finantare”, a explicat eurodeputatul român.
In ceea ce privește Mecanismul de recuperare, care lasă domeniile de investiții la alegerea statelor membre, Marian Jean Marinescu crede că ar fi mult mai eficient dacă ar include, așa cum a propus, și proiecte cu valoare adăugată la nivelul UE, prin care cât mai multe state membre să aloce investiții în aceleași proiecte. “Industria spațială ar putea beneficia mult prin includerea în astfel de proiecte”, a mai spus Marian Jean Marinescu.