Fostul primar din Braloştiţa a scăpat de executarea pedepsei

0
409

Fostul primar al comunei doljene Braloştiţa, Ioan Sârbu, a scăpat, ieri, de pedeapsă. În iunie, anul trecut, Judecătoria Craiova îl condamnase la 5 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, a declarat apel, iar ieri, Curtea de Apel Craiova i-a admis apelul, fostul edil alegându-se cu o pedeapsă de 1 an închisoare cu suspendare. Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă. Ioan Sârbu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova care l-au acuzat că, în perioada 2007 – 2009, când era administratorul unei firme de construcţii, ar fi obţinut aproape 350.000 de lei din bugetul comunei Pleşoi pentru o serie de lucrări pe care nu le-a executat în realitate.

Ioan Sârbu

Reamintim că faptele de care a fost acuzat fostul edil s-au petrecut înainte ca acesta să intre în administraţie. Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, care l-au trimis în judecată în 2014, Ioan Sârbu, în calitate de administrator al SC STEVAS IMPEX SRL Braloştiţa, firmă care avea ca obiect de activitate lucrări de construcţii, în noiembrie 2007, a semnat un contract cu Primăria Pleşoi în valoare de 1.217.592 de lei cu tot cu TVA pentru proiectarea şi construirea unei grădiniţe în comuna Pleşoi. „În cursul derulării contractului menţionat, în perioada 2007-2009, inculpatul Sârbu Ioan a emis situaţii de plată, respectiv situaţia de lucrări «Infrastructura» – noiembrie 2009, situaţia de lucrări «Arhitectura» – noiembrie 2009 şi facturi, în baza cărora au fost efectuate plăţi nejustificate în valoare de 348.500 de lei“, au precizat anchetatorii. Astfel, pe 19 decembrie 2007, la o lună după semnarea contractului, SC STEVAS IMPEX SRL emitea factura nr. 114, neînsoţită de documente justificative, în valoare de 198.500 de lei, factură care a fost decontată prin ordin de plată o zi mai târziu. Pe 27 decembrie, aceeaşi firmă, tot printr-o factură neînsoţită de documente justificative, a obţinut alţi 150.000 de lei de la Primăria Pleşoi. Procurorii au reţinut că, prin mai multe astfel de operaţiuni, prejudiciul total adus Primăriei Pleşoi a fost de 348.500 de lei.

De la 5 ani cu executare… la 1 an cu suspendare

În urma anchetei s-a mai stabilit că executantul lucrării a întocmit facturi de sute de mii de lei pentru diverse materiale, deşi lucrarea la grădiniţă nu a depăşit niciodată stadiul fundaţiei şi subsolului. „Situaţiile de lucrări pentru infrastructură şi arhitectură, emise de inculpatul Sârbu Ioan, au fost confirmate de către Stănciugelu Constantin, în calitate de diriginte de şantier, şi Vasilică Crişu (primar al comunei Pleşoi între anii 2008 şi 2012 – n.r.), în calitate de ordonator principal de credite. Lucrarea nu a depăşit stadiul subsolului şi fundaţiei, aprovizionarea şi achitarea de materiale (ferestre, uşi), conform menţiunilor făcute pe facturi, nefiind necesară, iar aprovizionarea cu materiale nefiind, de altfel, prevăzută în contract“, au mai reţinut procurorii craioveni în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a inculpatului.

Pe 17 iunie 2016, magistraţii Judecătoriei Craiova l-au găsit vinovat pe Ioan Savu de ambele infracţiuni reţinute în sarcina sa şi l-au condamnat la o pedeapsă totală de 5 ani închisoare cu executare. Instanţa a admis parţial acţiunea civilă a Primăriei Pleşoi, dispunând ca inculpatul că achite 150.000 lei, acesta fiind obligat şi la 8.000 lei cheltuieli judiciare.

Sentinţa nefiind definitivă, Ioan Sârbu a declarat apel, soluţionat ieri, la Curtea de Apel Craiova. Astfel, instanţa a admis apelul inculpatului, a desfiinţat sentinţa Judecătoriei, a constatat încetat procesul pentru comiterea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi l-a condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 3 ani pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. În schimb, judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au admis acţiunea formulată de partea civilă şiau dispus obligarea inculpatului Sârbu Ioan la plata sumei de 220.615 lei cu titlu de prejudiciu. Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă.

***

N-au scăpat însă nici reprezentanţii Primăriei Pleşoi. Savu Bubulică, Vasilică Crişu, Constantin Stănciugelu, dar şi Minodora Agapie şi Emil Stupariu au fost trimişi în judecată într-un dosar separat, tot de Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, fiind acuzaţi de abuz în serviciu în formă calificată. Acest dosar s-a înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova pe 6 septembrie 2013, iar săptămâna trecută, mai exact pe 7 noiembrie a.c. a fost pronunţată sentinţa definitivă, la Curtea de Apel Craiova, toţi inculpaţii primind pedepse cu suspendare.