Elevii Şcolii Gimnaziale „Mihai Viteazul” din Craiova invită comunitatea în parc

0
429

Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul” este parte importantă din învăţământul craiovean preuniversitar, iar participarea elevilor şi cadrelor didactice din cadrul instituţiei este cât se poate de prezentă în spaţiul public, mai ales în ceea ce înseamnă dezvoltarea,  unor proiecte de protejare a mediului. Unul dintre acestea va avea loc astăzi, în curtea şcolii, când se va instala o fântâniţă, de către elevi, , iar, din cauza insuficienţei fondurilor, cei mici  vor organiza şi o strângere de fonduri pentru punerea în aplicare a acestui proiect.

 Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul” din Craiova a propus, în cadrul competiţiei naţionale „Natura în oraş”, lansată de către Fundaţia „Noi Orizonturi”, cu sprijinul financiar al „Lidl România”, proiectul „Curtea Banului Mihai are apă potabilă”. În cadrul concursului naţional, cele 50 de şcoli selectate au beneficiat, la începutul toamnei, de un training de două zile, despre ceea ce înseamnă un proiect de învăţare prin serviciu în folosul comunităţii, susţinut de „Noi Orizonturi”, 25 dintre programele rezultate primind câte o finanţare de 500 de lei, pentru a fi puse în practică. Unul dintre programe este cel amintit, de la „Mihai Viteazul ”, elevii dorind să înstaleze o fântâniţă, descisă şi publicului, în afara orelor de curs  şi la sfârşit de săptămână. Copiii nu sunt insensibili la problemele comunităţii, observând că aceia care îi aşteaptă, la terminarea orelor, sunt obligaţi să cumpere apă îmbuteliată de la chioşcurile din apropiere, de multe ori ambalajele fiind aruncate pe jos. Este mesajul pe care ei l-au transmis către Fundaţia care a lansat competiţia naţională. Şi, pentru că finanţarea totală nu acoperă costurile estimate pentru această iniţiativă, de aproximativ 2.000 de lei, elevii vor organiza, astăzi, un „Târg de toamnă”, în intervalul orar 11:15 – 13:15, în care vor vinde produse de toamnă/iarnă (murături, dulceaţă, gem, compot, zacuscă, etc.) . Nu este singura activitate la care s-a gândit elevii în cadrul „Curtea Banului Mihai are apă potabilă”. Astfel, ei şi-au pus în gând să facă 40 de plăcuţe din materiale reciclate, pe care să scrie diverse mesaje cu privire la dragostea pentru natură  şi importanţa reciclării, punând pe poarta de fier a şcolii opt plăci din lemn, confecţionate din bănci scoase din uz, pe care vizitatorii parcului – copii şi adulţi, să poată desena. „Le vom pune la dispoziţie şi cretă colorată şi sperăm ca invitaţia noastră să le stimuleze creativitatea şi să-i invite la mai multe activităţi de timp liber în natură”, a precizat prof.  Alexandrina Năstase, director al Şcolii Gimnaziale „Mihai Viteazul”.

Investiţie în sănătate

Unitatea are tradiţie în ceea ce priveşte proiectele de protejare a mediului înconjurător. De altfel, parcul „Curtea Banului Mihai” a fost realizat printr-un efort comun al profesorilor şi elevilor şcolii, împreună cu membriii comunităţii locale, care au susţinut , prin voturi, o finanţare în Programul „Ţara lui Andrei”. Copiii, înainte de a şti că primesc banii de sămânţă de la Fundaţia „Noi Orizonturi”, pentru proiectul lor, au creat, la orele de biologie, grădină de flori de toamnă. „Din această activitate, au învăţat cum se plantează răsadurile, ce trebuie făcut pentru ca acestea să reziste în timp, tot ceea ce ţine de o asemenea activitate. Înainte de vacanţa de iarnă, elevii vor să planteze flori în ghivece, pe care să le îngrijească în clase, în martie scoţându-le la vânzare, pentru a face rost de bani pentru proiectele viitoare. Îi îndemn pe toţi cei care vor fi astăzi la noi, să cumpere un borcan cu dulceaţă, unul cu murături sau ce le pofteşte inima, deoarece investesc într-o comunitate mai sănătoasă şi mai armonioasă”, a mai menţionat Alexandrin Năstase.