Programul de guvernare al Cabinetului Cioloş: Vot pentru primari în două tururi, mandat de cinci ani pentru toţi aleşii, comasarea alegerilor şi “susţinerea fără rezerve a independenţei justiţiei”

0
266

Planul Guvernului Cioloş cuprinde modificarea de urgenţă a legislaţiei electorale astfel încât primarii şi preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi în două tururi de scrutin, alegerile să fie comasate şi toţi aleşii să aibă mandat de 5 ani, ceea ce ar însemna revizuirea Constituţiei. Totodată, în programul de guvernare este prevăzută ”susţinerea fără rezerve a independenţei justiţiei şi a continuării luptei împotriva corupţiei”, inclusiv prin revizuirea sistemului de imunităţi şi aplicarea strictă a regimului de incompatibilităţi.

Printre priorităţile noului guvern, potrivit programului prezentat, figurează amendarea, de urgenţă, a legislaţiei electorale cu stabilirea a două tururi de scrutin pentru alegerile de primari şi preşedinţi de consilii judeţene, eliminarea pragului pentru consiliile locale, reducerea numărului de semnături pentru independenţi, posibilitatea asocierii unor independenţi pe liste pentru consiliile locale, facilitarea creării de secţii de votare pentru diaspora, acolo unde există o prezenţa semnificativă a cetăţenilor români, obiectivul fiind acela că niciun proces electoral din România să nu mai fie vreodată pus sub semnul întrebării din cauza modului de organizare.

În acelaşi timp, programul prevede şi un proiect de comasare a alegerilor prin uniformizarea tuturor mandatelor la cinci ani şi alinierea datelor pentru alegerile prezidenţiale, parlamentare, europarlamentare şi locale în scopul minimizării impactului negativ al proceselor electorale asupra vieţii economice şi sociale a ţării. Acest proiect ar presupune însă revizuirea Constituţiei, care prevede clar că mandatul Parlamentului şi al aleşilor locali este de patru ani, în timp ce mandatul şefului statului este de cinci ani.

De asemenea, noua echipă guvernamentală îşi propune digitalizarea listelor electorale în regim de urgenţă şi informatizarea procesului electoral pentru a evita fraudele electorale. Un alt punct este urmărirea aplicării stricte a legislaţiei privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale. Planul de măsuri al guvernului Cioloş mai prevede facilitarea implicării grupurilor din societatea civilă în formularea de iniţiative legislative, principalul obiectiv fiind acela de a armoniza numărul minim de semnături pentru o propunere legislativă prin iniţiativa cetăţenească, cu numărul de alegători pentru un post de parlamentar. Logică este aceea că dacă un anumit număr de alegători sunt reprezentaţi în parlament de un parlamentar, acelaşi număr de alegători să poată propune un proiect legislativ în mod direct, prin iniţiativa cetăţenească, se mai arată în programul de guvernare.

Dacian Cioloş: Comasarea alegerilor, una dintre măsurile care vor fi “testate” în Parlament

Dacian Cioloş a declarat, ieri, cu privire la comasarea alegerilor şi prelungirea mandatelor aleşilor la 5 ani, că această prevedere a programului său este una dintre măsurilor care vor fi “testate în consultarea cu Parlamentul”, adăugând că revizuirea Constituţiei nu e prioritară. “Eu aş vrea ca în programul de guvernare să ne concentrăm pe cele 12 măsuri pe care le-aţi văzut acolo, care sunt măsurile prioritare. Celelalte măsuri, din partea a doua, urmează să fie detaliate în funcţie şi de rezultatul discuţiilor cu comisiile parlamentare. (…)Este vorba în acea parte a programului de guvernare de nişte măsuri pe care vrem să le testăm în consultare cu Parlamentul şi o să venim, după audierile din Parlament, cu detalii şi în funcţie de reacţiile Palamentului”, a declarat premierul desemnat Dacian Cioloş, întrebat cum va face să comaseze alegerile şi să prelungească madatele la 5 ani, în condiţiile în care o astfel de decizie presupune revizuirea Constituţiei.

Întrebat dacă revizuirea Constituţiei ar fi una dintre priorităţi, premierul desemnat a negat acest lucru. “Nu este o prioritate revizuirea Constituţiei, tocmai de aceea nu o găsiţi între cele 12 priorităţi. Acolo să vă uitaţi”, le-a răspuns Cioloş jurnaliştilor. Întrebat cum va să face posibilă implicarea cetăţenilor în iniţiativa legislativă, premierul desemnat a afirmat că există deja o lege care dă posibilitatea cetăţenilor să depună proiecte de lege dacă reuşesc să strângă 100.000 de semnături, adăugând că intenţionează să creeze şi o platformă prin care să faciliteze obţinerea acestor semnături.

Programul de guvernare prevede revizuirea sistemului de imunităţi

Revizuirea sistemului de imunităţi şi aplicarea strictă a regimului de incompatibilităţi sunt incluse în planul de măsuri al noului Guvern Cioloş, potrivit programului de guvernare transmis luni Parlamentului. Guvernul va funcţiona pentru o perioadă de un an şi îşi va concentra activitatea pe mai multe obiective, primul dintre ele fiind întarirea democraţiei elective şi a statului de drept care să creeze premisele resetării mediului politic din România, se arată în documentul transmis Parlamentului. La capitolul statul de drept, sunt enunţate câteva principii cum ar fi “susţinerea fără rezerve a independenţei justiţiei” şi continuarea luptei anticorupţie. În acest sens, potrivit programului de guvernare, este vizată întărirea legislaţiei privind consolidarea integrităţii în instituţiile publice prin revizuirea sistemului de imunităţi, aplicarea strictă a legislaţiei privind incompatibilităţile, conflictul de interese, declararea averilor, a legislaţiei anticorupţie şi a codurilor de integritate.

Viziunea economică a Guvernului Cioloş

Noul guvern va renegocia cu Comisia Europeană termenii Obiectivului Bugetar pe Termen Mediu (MTO), care vizează ţintele de deficit, potrivit programului de guvernare, care mai prevede şi elaborarea unui plan de investiţii pe zece ani, aprobat de toate partidele politice şi cu consultarea mediului privat, a specialiştilor şi a societăţii civile. Totodată, noul executiv vrea ca toate companiile de stat să fie administrate printr-o singură structură administrativă.