Doar 40% dintre români merg la medic pentru a trata infecţiile respiratorii

1
260

Şase din zece români tratează răcelile cu medicamente. Majoritatea (peste 70%) fac 1-2 episoade de infecţii respiratorii în fiecare sezon rece, arată studiul naţional “Cum se pregătesc românii pentru sezonul rece?”, comandat de Societatea Naţională de Medicina Familiei şi publicat ieri. Deşi majoritatea participanţilor la studiu identifică semnele şi simptomele unei infecţii respiratorii, doar jumătate dintre ei ştiu care sunt diferenţele dintre guturaiul comun (răceală) şi gripă.

În cazul unei infecţii respiratorii, 6 din 10 români apelează la medicamente care ameliorează simptomele răcelii şi gripei. Pacienţii aleg, de cele mai multe ori (7 din 10 respondenţi), produse de marcă, în care au cea mai mare încreder. Doar 40% dintre respondenţi apelează la medicul de familie, şi asta doar dacă simptomele nu cedează. Aceeaşi atitudine se menţine şi în cazul copiilor: doar 3 din 10 părinţi cer ajutorul doctorului de la primele semne de răceală şi gripă.

Cei mai mulţi români nu apelează la antibiotice atunci când sunt răciţi

În sezonul rece, mulţi români încearcă să prevină infecţiile respiratorii prin remedii şi soluţii naturale. De exemplu, 7 din 10 încearcă să îşi sporească imunitatea printr-o alimentaţie bogată în fructe şi legume proaspete, iar 5 din 10 se odihnesc mai mult. La fel, 3 din 10 români aleg să ţină bolile la distanţă prin suplimente alimentare, arată un studiu naţional realizat de Ivox, la cererea Societăţii Naţionale de Medicină Familiei, pe un eşantion de 3.018 respondenţi de peste 18 ani, în perioada 7-14 septembrie a.c. 4 din 10 respondenţi au declarat că preferă medicamente sub formă de pastile, iar 3 din 10 -plicuri pulbere solubilă. Atunci când aleg un astfel de tratament, majoritatea optează pentru combinaţii între mai multe substanţe active (74%), mărci cunoscute (66%), în care pot avea încredere. Cei mai mulţi (72%) nu apelează la antibiotice atunci când sunt răciţi.

“În caz de răceală şi gripă, pe lângă tratamentul simptomelor, care poate fi achiziţionat fără prescripţie medicală, recomandarea noastră este să vă hidrataţi corespunzător, să consumaţi multe fructe şi legume, să nu faceţi excese şi să vă odihniţi suficient. În cazul în care apelaţi la antitermice şi antialgice, recomandarea noastră este să citiţi prospectul cu atenţie şi să respectaţi dozele înscrise pe ambalaj”, a adăugat dr. Marina Pîrcălabu, medic de familie, Societatea Naţională de Medicină Familiei.

Diferenţa dintre răceală şi gripă

Deşi, la prima vedere, răceala şi gripă au manifestări comune, fiecare are particularităţi care le diferenţiază, astfel încât pacientul poate lua din timp măsurile corecte de combatere şi diminuare a simptomelor. Principala diferenţă dintre răceală şi gripă este aceea că răceala are o durată mai scurtă şi este mai puţin agresivă decât gripa, care are o manifestare mai lungă şi poate afecta sever organismul.

Răceala debutează cu stări de oboseală, strănut, dureri de cap şi dureri în gât, urmate de creşterea consistentă a mucozităţii nazale şi modificări de culoare a pielii, care capătă un aspect palid. Răceala are o evoluţie limitată în timp.

Gripa debutează brusc şi violent, cu febră înaltă (39-40°C), frisoane, stare generală de rău şi dureri puternice de cap, ochi şi muşchi, tuse seacă ce poate persista mult după trecerea episodului acut (simptome mult mai severe). Durata gripei este mai mare şi se poate complica la copii, vârstnici şi bolnavii cronici (afecţiuni cardiace, diabetici, astm bronşic). În cazul suspiciunii de gripă, dacă simptomele se prelungesc ca durată, nu scad în intensitate sau chiar se agravează, pacienţii trebuie să se prezinte la medicul de familie pentru a-şi trata corespunzător afecţiunea acută. Pentru calmarea simptomelor de debut, sunt recomandate pastilele care au la bază combinaţii de substanţe active. Antibioticele sunt interzise la debutul infecţiilor respiratorii de sezon. Ele vor fi prescrise doar de medicul de familie, atunci când este cazul (complicaţii, evoluţie gravă de la debut, bolnavi cronici). Hidratarea corespunzătoare (ceaiuri calde) şi o alimentaţie uşoară bazată pe legume şi fructe susţin procesul de vindecare în cazul infecţiilor respiratorii.

1 COMENTARIU

  1. numai are nimeni incredere in doctori,oamenii sunt o marfa si se asteapta incarcarea sacilor pt zile negre si completarea salariilor.Care ar fi motivul pt care sa mearga la doctor,pe cand esti jupuit si in functie de cat dai esti tratat?Cum doctorii dau retete si medicamente cu sacul,tot asa si omul ia medicatie diferita si mai face economie.Sa nu uitam ca medicii,pe putin iau 10 salarii pe saptamana din spaga si alte taxe si motive iar omul ia cateva sute de roni pe luna si trebuie impartiti la multe probleme obligatorii si apoi rabda de foame………………mai lasati publicitatea ca pe medici nu-i satura decat pamantul….

Comments are closed.