Începe campania de vaccinare antigripală

0
354

Campania de vaccinare gratuită împotriva gripei începe săptămâna aceasta, conform calendarului stabilit de Ministerul Sănătăţii. Autorităţile sanitare au încheiat procedura de recepţie a dozelor de vaccin gripal care vor fi utilizate pentru imunizarea cu prioritate a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Anul acesta, vor fi utilizate 500.000 de doze de vaccin gripal, iar imunizarea se va derula, la fel ca în ultimii ani, în cadrul cabinetelor medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi. Pe de altă parte, medicii reamintesc că păstrarea regulilor de igienă personală, în special spălatul pe mâini cu apă şi săpun, reprezintă una din metodele cele mai eficiente de prevenire a îmbolnăvirilor şi atrag atenţia cadrelor didactice şi părinţilor să îndrume elevii în acest sens.

Campanie gratuită doar pentru anumite categorii de populaţie

Cu prioritate vor fi imunizate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire. Aşadar, vor fi vaccinate, ca în fiecare an, persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 64 ani cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm, infecţie HIV, medicii, cadrele sanitare şi personalul auxiliar din spitale, ambulatorii, inclusiv salariaţii din instituţiile de ocrotire a copiilor şi bătrânilor, din unităţile de bolnavi cronic, care vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii. Tot în această categorie se încadrează adulţii şi copiii rezidenţi în instituţiile de ocrotire socială, precum şi persoanele care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliu celor cu risc înalt, precum şi toate persoanele peste 65 ani.

Cei care nu sunt incluşi în categoriile cu prioritate la vaccinare şi intenţionează totuşi să se imunizeze vor fi nevoiţi să cumpere dozele necesare. În campania de imunizare antigripală gratuită din sezonul trecut, judeţului Dolj i-au fost repartizate peste 16.000 de doze de vaccin.

Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, în România, rata de vaccinare împotriva gripei a scăzut în ultimii ani. Astfel, doar 4,2% din întreaga populație s-a vaccinat în sezonul trecut, ceea ce înseamnă că au fost folosite, în total, sub un milion de doze de vaccin, în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă vaccinarea a minimum 15% din populația unei țări. Totodată OMS recomandă o rată a imunizării de 75% în rândul persoanelor în vârstă. Prin comparație, vârstnicii din România s-au vaccinat în proporţie de 15%, în sezonul 2012-2013.

Gripa, periculoasă mai ales pentru bolnavii cronic

Gripa este o boală care poate fi mortală, iar principalele grupe de risc sunt reprezentate de bătrâni, bolnavi cronic, femei gravide şi copii. Chiar dacă vaccinul antigripal rămâne cea mai eficientă modalitate de protecţie împotriva îmbolnăvirilor de sezon, medicii recomandă populaţiei să ţină seama şi de o serie de măsuri preventive. Este necesar să fie respectate normele generale de igienă, precum spălarea mâinilor ori de câte ori e nevoie şi păstrarea unei igiene corporale riguroase. În această perioadă este indicat consumul de fructe şi legume, care asigură un aport optim de vitamine, pentru întărirea sistemului imunitar. Este, de asemenea, important să se respecte orele de somn pentru a evita slăbirea sistemului imunitar.

Pentru persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cronice cardiace şi respiratorii, recomandarea este aceea de a se feri pe cât posibil de deplasările care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente. În cazul în care apar primele semne de boală – febră, dureri de cap şi de gât sau tuse – trebuie anunţat telefonic, în cel mai scurt timp posibil, medicul de familie.

Totodată, specialiştii atrag atenţia că persoanele afectate de viroze respiratorii au tendinţa de a lua medicamente fără a consulta în prealabil un doctor. Medicii susţin că automedicaţia devine o mare problemă, în această perioadă a anului, odată cu creşterea numărului de persoane care au probleme din cauza virozelor respiratorii şi a pneumoniilor.