Spirometrii gratuite pentru localnicii din Leu

0
689

Biblioteca din comuna doljeană Leu a devenit, pentru o zi, centru de analize, localnicii fiind chemaţi pentru a le fi testată gratuit funcţia respiratorie, cu prilejul Zilei Mondiale a Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice, marcată anul acesta, la nivel internaţional, pe 16 noiembrie.

Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS), împreună cu Centrul Naţional de Studii pentru Medicina Familiei (CNSMF), bibliotecile comunale din reţeaua „Biblionet” şi cu sprijinul GlaxoSmithKline României, organizează în perioada 12-24 noiembrie, în opt judeţe din ţară şi în Bucureşti, o serie de evenimente pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la simptomele şi consecinţele Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice (BPOC).

Evenimentele fac parte din campania „Un singur pas îţi taie răsuflarea? Nu lăsa plămânii să te îmbătrânească!”, al cărei scop este informarea şi educarea, în principal a populaţiei din mediul rural în privinţa BPOC, asupra necesităţii controlului medical şi a tratamentului adecvat în urma diagnosticării. Peste un milion de români sunt afectaţi de această boală, cauzată în 75% din cazuri de fumat, conform statisticilor Societăţii Române de Pneumologie. Mai puţin de jumătate din cei care suferă de BPOC au beneficiat de o spirometrie în ultimul an.

Pentru prima oară, acest tip de campanie merge în zonele rurale, beneficiari ai analizelor gratuite fiind locuitori din comuna Leu (judeţul Dolj), dar şi din comuna Fântânele (judeţul Mureş), comuna Hoghiz (judeţul Braşov), comuna Recea Cristur (judeţul Cluj), comuna Curcani (judeţul Călăraşi), comuna Mircea Vodă (judeţul Constanţa), comuna Popricani (judeţul Iaşi).

Coadă la analize

Medici specialişti pneumologi, alături de medicii de familie din localitatea Leu au fost prezenţi, ieri, începând cu ora 9.00, la biblioteca din comună, pentru a efectua spirometrii gratuite tuturor celor care au să afle dacă suferă de această boală incurabilă, adesea ignorată sau pusă pe seama înaintării în vârstă. Deşi au fost chemaţi la control oameni de peste 40 de ani, cu simptome specifice BPOC  cum ar fi oboseala, dificultate la respiraţie, lipsa de rezistenţă al efort, tuse, expectoraţie şi senzaţie de sufocare, chiar şi cei fără astfel de manifestări au fost curioşi să afle cum stau cu plămânii. Aşa se face că acţiunea, programată să dureze până la 18.00, s-a finalizat la prânz, când materialul sanitar a fost epuizat.

„Au venit foarte mulţi oameni, încă de la 9.00, de când s-a dat drumul testărilor. Au aflat fie prin intermediul medicilor de familie, de la farmacie, de la noi. S-a dus vorba de la unul  la altul şi au venit în număr neaşteptat de mare, chiar şi oameni fără simptome ale acestei afecţiuni pentru care analizele au avut rezultate bune”, a spus Lucica Păunescu, bibliotecar în cadrul Bibliotecii Comunale Leu.