A început reorganizarea Spitalului Filantropia

0
475

Anunţată încă de-acum câteva săptămâni, reorganizarea Spitalului Municipal Filantropia din Craiova a pornit, ieri, în forţă odată cu mutarea primelor cabinete medicale. După mai multe consultări, reprezentanţii unităţii sanitare au decis ca Fizioterapia şi Ortopedia să fie mutate din clădirea fostului spital de copii de pe bulevardul „Nicolae Titulescu” în imobilul din imediata apropiere a fostului sediu al Curţii de Apel Craiova.

Reorganizarea Spitalului Filantropia nu a fost demarată însă înainte ca Direcţia de Sănătate Publică Dolj să-şi dea acordul. Acest aviz este însă valabil doar pentru o parte din schimbările ce vor avea loc. În cazul mutării altor secţii, cum ar fi cea de oncologie şi pediatrie, conducerea unităţii sanitare aşteaptă încă avizul din partea Ministerului Sănătăţii, care ar urma, după toate probabilităţile, să sosească săptămâna viitoare. Tot atunci, directorul Spitalului Filantropia, dr. Bogdan Ungureanu, speră să înceapă şi mutarea birourilor administrative ale unităţii sanitare.

„Sunt o serie de schimbări pe care le-am planificat de mai mult timp şi care acum încep să prindă contur. Am mutat Fizioterapia şi Ortopedia şi dorim ca de săptămâna viitoare să facem acelaşi lucru şi cu birourile administrative. Sperăm ca asta să se întâmple. Deocamdată avem avizul din partea Direcţiei de Sănătate Publică valabil pentru o parte din modificările pe care vrem să le facem şi îl aşteptăm şi pe cel din partea Ministerului Sănătăţii pentru mutarea Secţiei de Oncologie, cea de Pediatrie şi pentru comasarea a două secţii medicale”, a declarat dr. Bogdan Ungureanu, managerul Spitalului Clinic Municipal Filantropia din Craiova.

Bogdan Ungureanu

Mutarea secţiilor medicale, planificată din raţiuni financiare

Mutarea diferitelor secţii şi cabinete medicale dintr-un corp de clădire în altul a fost gândită ca o ultimă variantă în încercarea de a mai diminua din cheltuielile foarte mari ale unităţii sanitare. De ani buni, o parte din cadrele medicale îşi desfăşoară activitatea în spaţii care au fost retrocedate şi pentru care spitalul este nevoit să plătească chirie. Toate aceste costuri care implică, pe lângă plata chiriilor, şi achitarea utilităţilor la un preţ destul de mare au pus unitatea sanitară într-o situaţie dificilă şi au făcut ca datoria să crească în permanenţă. S-a ajuns la un moment dat chiar să se pună problema ca spitalul să rămână fără utilităţi din cauza arieratelor. De altfel, de-a lungul timpului s-au încercat diferite soluţii prin care cheltuielile să fie diminuate. Medicii trimişi acasă în zile libere fără plată, economiile la consumul de energie electrică s-au dovedit a fi, rând pe rând, variante fără succes.

Conform planului de reorganizare, administraţia şi birourile conducerii vor fi mutate pe bulevardul “Nicolae Titulescu”, într-unul din pavilioanele în care se găseşte ambulatoriul de specialitate. Şi Secţia de Oncologie a spitalului va fi mutată, potrivit managerului, în clădirea unde funcţionează Clinicile II şi III. O altă schimbare pusă la cale vizează clinica de Pediatrie a unităţii sanitare, care în prezent se găseşte în apropierea Parcului „Nicolae Romanescu”.

Schimbări de miliarde de lei vechi

Faptul că unitatea sanitară funcţionează de mai mulţi ani în sistem pavilionar a fost cu siguranţă un dezavantaj. Tocmai din acest motiv conducerea spitalului încă nu a renunţat la ideea de reuni toate secţiile într-un singur corp de clădire. De altfel, odată cu aceste schimbări a fost anunţată şi o reducere a numărului de paturi la nivelul spitalului.

Potrivit calculelor realizate de conducerea unităţii sanitare, prin toate aceste aceste mutări s-ar realiza economii de miliarde de lei vechi. În momentul de faţă, se cheltuie 62 de miliarde de lei vechi numai pentru clădirea de la administraţie, 66 de miliarde de lei vechi pentru clădirea în care se află Oncologia. Un loc la fel de important în calculele financiare ale unităţii sanitare îl ocupă şi utilităţile, dar şi cheltuielile de întreţinere a acestor spaţii.