Ministrul Muncii și Justiției Sociale, la Summit-ul Social Tripartit care are loc la sediul Consiliului Uniunii Europene

0
167

Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia-Olguța Vasilescu, a participat, marți, la Summit-ul Social Tripartit, desfășurat la sediul Consiliului Uniunii Europene, întâlnire care a fost deschisă de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Întâlnirea a fost moderată de vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, de asemenea comisar european pentru Euro și Dialog Social, iar la lucrări a participat și Marianne Thyssen, comisar european pentru Ocupare, Afaceri Sociale, Competențe și Mobilitate.

Printre partenerii sociali europeni prezenți la discuții s-au numărat și Dumitru Costin, președinte al Blocului Național Sindical și Mihai Bogza, director executiv al Confederației Patronale Concordia.

Tema centrală a summit-ului a fost Consolidarea competitivității, crearea de locuri de muncă sustenabile și echitate socială în Uniunea Europeană (Reinforcing competitiveness, sustainable job creation and social fairness in the European Union).

Discuțiile s-au concentrat pe trei sub-teme: Cadrul Financiar Multianual 2021 – 2027 (inclusiv InvestEU, FSE+ și consolidarea Uniunii Economice și Monetare); Implementarea Pilonului European al Drepturilor Sociale: realizări și evoluții viitoare; Revoluția digitală: potențial pentru piețele forței de muncă și economie.

“Proclamarea Pilonului european al drepturilor sociale în noiembrie anul trecut, subliniază încă o dată importanța dimensiunii sociale a Uniunii Europene. România a susținut încă de la început scopul Pilonului social pentru o abordare comună a protecției și dezvoltării drepturilor sociale. Pilonul Social constituie un instrument esențial pentru realizarea justiției sociale și a egalității în UE, ce trebuie să conducă la o convergență socială crescută atât între statele membre, cât și în interiorul acestora. Considerăm că principiile și drepturile prevăzute de Pilon, trebuie să devină o realitate pentru toți cetățenii. Aceasta este o sarcină comună ce necesită colaborarea între instituțiile UE, statele membre, partenerii sociali și societatea civilă. Pilonul Social a relansat o agendă socială ambițioasă a UE care, prin dialog social și propuneri legislative consistente, are potențialul de a consolida drepturile cetățenilor Uniunii Europene”, a declarat Lia-Olguța Vasilescu.

Ministrul Muncii și Justiției Sociale a avut, de asemenea, o întâlnire bilaterală cu Marianne Thyssen, căreia i-a prezentat prioritățile României la Președinția Consiliului Uniunii Europene.