Cum pregăteşte Primăria Craiova sărbătorile de iarnă

0
83

Chiar dacă mai este destul timp până la Craciun, municipalitatea a dat startul pregătirilor de iarnă. Deşi nu se potriveşte deloc cu soarele călduţ şi culoarea ruginie a frunzelor, autorităţile au luat-o înainte, astfel că, în acest peisaj de toamnă, şi-au făcut deja apariţia şi primele arcade din fier, ce urmează să fie îmbrăcate cu cetină şi ornate cu beculeţe. În plus, autorităţile locale au lansat şi licitaţia pentru organizarea evenimentelor care vor avea loc în perioada sărbătorilor.

Autorităţile locale intenţionează să organizeze, pentru acest an, un Târg de Crăciun deosebit şi o petrecere de Revelion care să adune 30.000 de craioveni. Municipalitatea caută acum o firmă care să se ocupe de toate detaliile de organizare a evenimentelor, care sunt scoase la licitaţie împărţite în două loturi. Primul lot îl reprezintă Târgul de Crăciun, pentru care Primăria Craiova asigură o finanţare de 172.000 de lei şi locaţia – Piaţa „Mihai Viteazul”. Pornind de aici, firma trebuie să se gândească la un concept integrat, care să cuprindă „firul narativ şi vizual al evenimentului” şi în care să se regăsească toate elementele existente într-un târg de Crăciun.

28 de căsuţe cu dulciuri şi ornamente pentru Crăciun

În principal, trebuie să se ocupe de decorarea celor 28 de căsuţe pe care primăria le va pune la dispoziţie. În aceste spaţii, se vor comercializa mâncare tradiţională de Craciun, vin fiert, ornamente, cadouri, decoraţiuni şi dulciuri. Pentru a păstra atmosfera de Crăciun, autorităţile au făcut şi o regulă de selecţie a comercianţilor: 40% dintre aceştia vor vinde produse nealimentare, adică obiecte specifice sărbătorilor de iarnă, iar minimum trei meşteşugari trebuie să producă obiectele în faţa vizitatorilor. Comercianţii care vând mâncare vor fi mai puţini – 25%. La restul tarabelor, autorităţile au stabilit că trebuie să se vândă marfă de calitate superioară, în genul cadourilor şi decoraţiunilor de Crăciun.

Ateliere interactive pentru copii

Tot în Târgul de Crăciun, va fi amenajată şi căsuţa lui Moş Crăciun. Autorităţile vor ca aici să se desfăşoare ateliere interactive pentru copii, cum ar fi ateliere de gastronomie, ceramică, modelaj, muzică, desen, pictură, teatru de păpuşi, origami, dulciuri. Potrivit caietului de sarcini, energia electrică care se va consuma în târgul de Crăciun va fi suportată în totalitate de această firmă organizatoare, iar comercianţii vor plăti o taxă pentru folosirea domeniului public, de 7 lei pe metru pătrat, care va fi virată la bugetul local. De cealaltă parte, Primăria Craiova este dispusă să deconteze firmei organizatoare cheltuieli estimate la 172.000 de lei.

Sărbătorile ne costă peste 500.000 de lei

În lotul II, Primăria Craiova a scos la licitaţie concertele care vor avea loc de Crăciun, la inaugurarea „Galei sărbătorilor de iarnă”, şi de Revelion. Ca şi în anii trecuţi, municipalitatea a pus la dispoziţie câte trei seturi de artişti. Organizatorii vor trebui să negocieze cu aceştia şi aducă măcar câte unul din fiecare listă, printre care Andra, Monica Anghel, Ștefan Hruşcă, Radu Nechifor & Friends, Gheorghe Zamfir, Dinu Iancu Sălăjanu; Maria Dragomiroiu, Ovidiu Komornik, Lidia Bubble, Cornelia şi Lupu Rednic, The Mono Jacks, Robin and the Backstabbers, Bere Gratis, Simona Nae, Paula Seling, etc. Pentru noaptea dintre ani, autorităţile s-au gândit la artişti precum Taraful din Clejani, Holograf, Loredana, Ștefan Bănică, Direcţia 5, Smiley, Horia Brenciu, Mihail, Elena Gheorghe, Antonia. Oferta financiară pentru concertele de Crăciun şi Revelion este de 355.500 de lei, bani de la bugetul local.