Cinci cazuri de infectare cu HIV depistate într-o singură lună

0
653

Cinci cazuri de infectare cu virusul HIV au fost descoperite în Dolj, în urma testelor care s-au făcut pe parcursul lunii septembrie, în mai multe laboratoare din judeţ. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a anunţat că între acestea sunt două cazuri la care virusul a fost descoperit după testări ocazionale.

În luna septembrie, în judeţul Dolj, au fost efectuate 1.593 de testări, cinci dintre acestea fiind pozitive. Două din cazuri au fost descoperite în urma unor testări ocazionale (în scop diagnostic sau expuneri accidentale), un caz a fost diagnosticat la un bolnav de tuberculoză, iar un altul la o femeie gravidă. Tot pozitiv a ieşit şi testul unui doljean care a avut contact cu o persoană infectată cu virusul HIV.

Testul este gratuit pentru femeile însărcinate

Peste 300 de doljeni se află în evidenţele medicale ca fiind purtători ai virusului HIV sau bolnavi de SIDA. Şi chiar dacă în ultimii 25 de ani s-au făcut progrese importante în plan medical, în continuare obiective importante rămân accesul universal la prevenţia HIV, tratament, îngrijiri şi suport, dar şi reducerea numărului persoanelor infectate cu HIV/SIDA sau informarea şi educarea populaţiei, mai ales a grupurilor cu risc crescut. Pentru a reduce numărul cazurilor noi, specialiştii atrag atenţia că este foarte importantă o mai bună informare şi educare în legătură cu HIV/SIDA. De asemenea, ar fi necesară creşterea numărului de persoane, în special din grupele de risc, care solicită efectuarea unui test de depistare a infectării cu HIV şi creşterea numărului de persoane care adoptă un comportament sănătos în relaţie cu HIV/SIDA.

Potrivit medicilor, testarea se face în orice laborator, fie el privat sau de stat. Testul este însă gratuit doar pentru femeile însărcinate, în cadrul unui program derulat de Ministerul Sănătăţii. În funcţie de tipul testului, rezultatul se poate da pe loc sau este nevoie de 3-5 testări pe o perioadă mai îndelungată.

România: 645 de cazuri noi în 2017

În România, în primele şase luni din 2017, au fost efectute aproape 93.000 de testări, un sfert din ele fiind la cerere. Dintre acestea, pozitive au ieşit 645, potrivit statisticilor furnizate de Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România. Ţara noastră face parte din cele 16 state europene unde rata de infecţie cu virusul imunodeficienţei umane a înregistrat creşteri. Alte 15 state, între care Portugalia, au înregistrat mai puţine cazuri, asta datorită campaniilor susţinute de educaţie şi prevenţie derulate de autorităţi.

Cel mai nou studiu publicat de Centrul European pentru Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) mai subliniază nevoia unor programe de testare şi prevenţie care să îi vizeze şi pe adulţii trecuţi de 40 de ani. Mai mult, documentul scoate în evidenţă că 63% dintre cei care au fost depistaţi pozitiv în perioada 2004 – 2015 au fost diagnosticaţi târziu când, pe lângă infecţia HIV/SIDA, aveau şi alte infecţii asociate.

În total, în România sunt înregistrate 1.070 de persoane infectate cu HIV/SIDA, care au peste 50 de ani, şi alte 820 care au depăşit 60 de ani. Dintre acestea, cele mai multe sunt bărbaţi, arată statisticile autorităţilor. De cealaltă parte, infecţiile nou depistate apar în continuare la categoriile vulnerabile, respectiv la consumatorii de droguri, cei cu altă orientare sexuală şi persoanele care practică prostituţia.

Progresele înregistrate în medicină au făcut, totuşi, ca persoanele infectate cu HIV să trăiască mai mult decât, spre exemplu, în urmă cu 20 de ani. Se estimează că peste trei milioane de vieţi au fost salvate începând cu anul 1996, când accesul la tratament a fost permis. Potrivit reprezentanţilor Organizaţiei Naţiunilor Unite, în 2013, la nivel global, s-au înregistrat 1,5 milioane de decese cauzate de SIDA. Dar numărul de victime provocate de SIDA a scăzut net în  întreaga lume, fiind cu 11,8% mai mic decât în anul precedent. Este cea mai puternică scădere de la vârful epidemiei în 2005.