Peste 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar din Dolj, parte din programul de educare în cazurile de urgenţă

0
368

Legislaţia în vigoare, foarte restrictivă, în ultimul timp, prevede punerea la punct a tuturor măsurilor de aplicare a normelor specifice Inspectoratului General Pentru Situaţii de Urgenţă, prin structurile teritoriale, în ceea ce priveşte protecţia eleviilor din învăţământul preuniversitar. Judeţul Dolj face parte intregrată în program şi, prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, a pus în aplicare normativele. A fost făcută şi planificarea activităţilor de educare preventivă, pentru luna octombrie 2017, la 52 de unităţi de învăţământ preuniversitar din teritoriu.

 În baza „Protocolului privind pregătirea în domeniul situaţiiilor de urgenţă a copiilor, elevilor şi studenţilor din învăţământul preuniversitar şi superior”, încheiat între Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Educaţiei Naţionale cu nr. 62170/9647/2013, şi a Adresei Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj – nr. 2417858/11.10.2017, înregistrată la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, cu nr. 11045/12.10.2017, s-a adus la cunoştiinţa tuturor instituţiilor de învăţământ preuniversitar din Dolj întreaga planificare a activităţilor de educare preventivă pentru luna în curs. Nota trimisă în teritoriu este semnată de prof.  Florin Băloi, inspector şcolar de specialitate, şi are avizul prof.  Monica Leontina Sună, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, şi are o planificare strictă pentru 52 de unităţi şcolare, ultima zi de verificare fiind 31 octombrie, când sunt supuse controlului patru instituţii: Grădiniţa cu Program Prelungit „Pinochio”, Şcoala Postliceală Teologico-sanitară „Sf.Iosif”, Liceul de Arte „Marin Sorescu” şi Liceul „Voltaire”, toate din Craiova. Astăzi sunt prinse în program alte patru entităţi educaţionale: Şcolile Gimnaziale „Alexandru Macedonski”, „Anton Pann”, „Elena Farago” şi „Gheorghe Ţiţeica”, de asemenea din Craiova.

Pregătire adecvată

Monica Leontina Sună

Scopul pentru care s-a încheiat Protocolul îl reprezintă asigurarea pregătirii unitare la nivel naţional a copiilor şi elevilor, pentru formarea unui comportament adecvat în cazul producerii situaţiilor de urgenţă. „Printre obiectivele urmărite, se găsesc formarea şi dezvoltarea abilităţilor privind modul de comportare şi cel de acţiune în perioada premergătoare, pe timpul manifestării, şi pentru limitarea/înlăturarea efectelor situaţiilor de urgenţă. Materialele utilizate în  procesul de pregătire vor fi în corcordanţă cu particularităţile de vârstă specifice nivelurilor din structura sistemului naţional de învăţământ şi adaptate factorilor de risc existenţi în zona unde este dispusă unitatea de învăţământ”, a precizat Monica Sună. Astăzi, aşa cum am amintit, sunt planificate, pentru educare preventivă, patru unităţi şcolare, astfel că am cerut lămuriri în plus. „Suntem foarte bine pregătiţi şi îi aşteptăm pe cei care vor veni în acţiunile de control şi verificare. Suntem foarte bine puşi la punct şi sunt convinsă că nu vom avea probleme”, a precizat prof. Cerasela Cremene, director al Şcolii Gimnaziale „Gheorghe Ţiţeica” din Craiova. La rândul său, deşi este la sfârşitul perioadei de monitorizare, prof. dr. Dorina Loredana Popi, manager al Liceului „Voltaire”, a menţionat: „Ştim că suntem în ultima zi a programului, dar chiar şi aşa suntem pregătiţi. Avem întreaga tematică pusă la punct, în conformitate cu legislaţia în vigoare, şi sunt convinsă, ca şi colegii mei, că nu vom avea probleme.”